Hirdetés

Mi történt? Orbán Viktor visszavonja a brüsszeli vétóját?

Nap Híre portré Nap Híre

Még az is megtörténhet, hogy Magyarország feloldja az Ukrajnának nyújtott 50 milliárd eurós uniós támogatással szembeni vétóját.

Orbán Viktor
Orbán Viktor

hogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor még a tavalyi EU-csúcson blokkolta az 50 milliárd eurós, Ukrajnának szánt EU-s támogatást.

Most viszont a Politico hírlevele azt feszegeti, hogy Magyarország feloldhatja ezt a vétót, írja a Telex

A lap három uniós diplomatára hivatkozva azt írta, hogy a magyar kormány feloldhatja a vétóját, amennyiben az Európai Tanácsban évente felülvizsgálják a döntést, és egyhangúlag hagyják jóvá a finanszírozást. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy Ukrajna évi 12,5 milliárd eurós részletekben kapná meg a támogatást, a magyar kormánynak pedig minden évben lehetősége lenne vétózással zsarolni az Európai Uniót. Vagyis Orbán Viktor minden évben blokkolhatná az Ukrajnának szánt uniós finanszírozást, vagy pedig engedményeket kaphatna Brüsszeltől a vétójának visszatartásáért.

Bár nem ez az első alkalom, hogy Magyarország felveti ezt az ötletet, ez jelentős visszalépést jelent Orbán Viktor elmúlt hetekben hangoztatott retorikájához képest, amikor élesen ellenezte, hogy Ukrajnának bármilyen támogatást nyújtsanak az EU költségvetéséből. Azonban több uniós diplomata továbbra is szkeptikus az ötlettel kapcsolatban, rámutatva arra, hogy az évről évre történő jóváhagyás nem biztosítana kiszámíthatóságot Ukrajna számára.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozz fel legújabb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés