Hirdetés

Orbán úgy szállt bele a lengyelekbe, hogy a fal adta a másikat, Magyar Péterről és pártjáról is beszélt

Nap Híre portré Nap Híre

A miniszterelnök keményen beleszállt Lengyelországba, és elmondta: tegnap újra beszélt Trumppal, aki üzent a szabadegyetem résztvevőknek - írja az atv.hu.

A várakozásoktól eltérően a miniszterelnök csak keveset beszélt a konkrét „békemissziójáról”, majd három fő témát határozott meg: a háború valósága, mi lesz a háború után és hogyan kell Magyarországnak felkészülnie a háború utáni időkre. A miniszterelnök keményen beleszállt Lengyelországba, és elmondta: tegnap újra beszélt Trumppal, aki üzent a szabadegyetem résztvevőknek.

Az első jó hír, hogy az idei jövetelemet nem övezte olyan hűhó, mint tavaly – kezdte a beszédét Orbán Viktor. Hozzátette, idén azonban kapott egy meghívást a román miniszterelnöktől. Hozzátette: Románia Magyarország 3. legfontosabb kereskedelmi partnere mostanra. Tárgyalásuk egyik fő témája a schengeni csatlakozás volt.

Orbán Viktor a Mátrix című filmmel kezdte az első téma kifejtését. A háború a mi piros bogyónk, ezt kell lenyelnünk – fogalmazott. A háború elvisz egy magaslesre, és egy teljesen új perspektívát ad. Elvesztik az erejüket az ideológiák, marad a pőre és brutális valóság, magyarázta és felsorolásba kezdett:

- A háborúban brutális veszteségeket szenvednek el a felek, de nem akarnak kiegyezni. „Most találkoztam velük, tudom” – fogalmazott. Mindenkinek van vélt vagy valós igazsága, békét csak kívülről lehet hozni. 

- Amerika eddig Kínát jelölte ki ellenfeléül, most Oroszország az. 

- Ukrajna ereje, ellenálló képessége minden várakozást felülhalad. Ukrajna egy erős ország, az a kérdés, hogy mitől – tette hozzá. Szerinte a létezésük egy új formáját fedezték fel: ütközőzónából a Nyugathoz tartozás perspektíváját választják. 

- Oroszország más, mint aminek láttuk, ennek az országnak a gazdasági életképessége kiemelkedő. 

- Az európai politika összeomlott, mert feladta az érdekeit. Az amerikai demokraták politikáját követi, önsorsrontás árán is. Szó nélkül hagyjuk az Északi-Áramlat fölrobbantását, és erről egy hangot nem mondunk, ez nem más, mint a behódolás aktusa.

- A Berlin-Párizs tengely megszűnt, az új európai hatalmi centrum London-Varsó-Kijev-Baltikum-Skandinávia magyarázta Orbán Viktor. Lengyelországot akarják megtenni Amerika európai legfontosabb főhadiszállásának, Németországot pedig „túlfejleszteni”. Régi terv ez – fogalmazott. Úgy fogalmazott: a lengyelek folytatják a legszemforgatóbb politikát Európában. Miközben Magyarországot kritizálják és kioktatják, üzletelnek az oroszokkal. Nem látott ennél szemforgatóbb politikát az elmúlt 10 évben – tette hozzá.

- Lassan mindenki elfordul a Nyugattól, és Oroszország mellé áll – folytatta a felsorolást. 

- A háború felfedte azt a tényt, hogy a Nyugat szétesőben van, kiszámíthatatlan a viselkedése – Oroszországgal szemben. 

Donald Trump éppen azt tűzi ki célul, hogy visszarángassa az Egyesült Államokat a poszt nemzeti létből a nemzetállami létbe. Szerinte ezért próbálták meg börtönbe zárni, megölni a volt elnököt. Hozzátette, nem biztos abban, hogy ez volt az utolsó kísérlet, majd megjegyezte: tegnap beszélt Trumppal, aki kérdezte, hogy érzi magát a kormányfő, és arra kérte Orbánt, hogy feltétlenül adja át a személyes és szívélyes üdvözletét a tábor résztvevőinek – jegyezte meg. 

A valóság utolsó eleme Orbán szerint: az elitek és a nép szembenállása. Orbán utalt a Tisza Pártra is: szerinte Európába visszatért a három „T”, míg ők a tűrt kategóriába tartoznak, a „Néppártba most felvettek” pedig az erősen támogatottba. 

„Trump elnök azon dolgozik, hogy erre a helyzetre megtalálja az amerikai választ. Valójában Donald Trump kísérlete valószínűleg az USA utolsó lehetősége, hogy a világelsőséget megőrizze. Erre mondhatjuk, hogy erre négy év nem elegendő. De ha megnézik, hogy kit választott alelnöknek, aki egy fiatal és nagyon erős ember, akkor ha most Donald Trump nyer, négy év múlva az alelnöke indul, aki kétszer mehet, az tizenkét év, és tizenkét év alatt egy nemzetstratégiát már végre lehet hajtani. A meggyőződésem az, hogy sokan azt gondolják, hogy ha Donald Trump visszatér, akkor az amerikaiak úgy akarják megőrizni a világelsőségüket, hogy meg akarják tartani a világban elfoglalt pozícióikat. Szerintem ez tévedés. Persze senki nem ad föl önszántából pozíciókat, de nem ez lesz a legfontosabb cél. Pont ellenkezőleg, elsőbbséget az élvez majd, hogy újraépítsék és megerősítsék Észak-amerikát. Ami nemcsak az USA-t, hanem Kanadát meg Mexikót is jelenti, mert ez egy gazdasági övezet. És kevésbé lesz fontos a világban elfoglalt helye Amerikának” - magyarázta.

Részletek az atv.hu-n.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés