Hirdetés

El ne felejtsd: ma éjjel át kell állítani az órákat, kezdődik a téli időszámítás

Nap Híre portré Nap Híre

Október 27-én hajnali 3-ról 2 órára kell visszaállítani az órákat, ugyanis most veszi kezdetét a téli időszámítás.

Az óraátállítás miatt a napkelte és a napnyugta is egy-egy órával korábbra kerül, a szombati 07:18 és 17:37-ről 06:17-re, illetve 16:35-re. A Blikk felidézte: ez a téli időszámítás a "normális idő", ugyanis annak idén a március utolsó vasárnapján kezdődő nyári időszámítás bevezetése jelentette az újdonságot. 

Ahogy haladunk a december 21-én esedékes téli napfordulóhoz, egyre csökken a nappal időtartama, a napkelte és a napnyugta közelít egymáshoz, a „legsötétebb napon” alig több mint nyolc órán át láthatjuk csillagunkat, amely már 16 óra előtt pár perccel lenyugszik a nyugati horizonton.

Az óraátállítás a vonatok közlekedését is érinti

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, a MÁV a napokban bejelentette, hogy az óraátállítás néhány belföldi és nemzetközi vonat közlekedését is érinti majd, valamint a Volánbusznál Érd és Kiskunhalas térségében módosul néhány autóbuszjárat közlekedése. 

Az óraátállítás belföldön egyebek között a Budapest-Esztergom, a Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely, a Budapest-Cegléd-Szolnok-Nyíregyháza, a Budapest-Újszász-Szolnok és a Budapest-Lajosmizse vonalon, valamint néhány nagyobb vidéki város között közlekedő vonat menetrendjét érinti - ismertették, hozzátéve, hogy a nemzetközi vonatok közül pedig elsősorban azokat, amelyeket a külföldi vasútvonalakon ér az óraállítás időpontja.

A Volánbusz járatai közül az óraátállítás az Érd és Diósd térségében közlekedő 720-as és 735-ös, a Kunszentmiklósról, illetve Kiskunhalasról Budapest felé közlekedő, valamint a vonatpótlásban érintett 653-as és 1115-ös, valamint egyes helyi járatokat érinti - közölte a Mávinform.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés