Hirdetés

Ez lenne a művészet? Brutális összegért adhatnak el egy falra ragasztott banánt

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Amikor 2019-ben egy falra ragasztott banán 120 000 dollárért kelt el, a közösségi újra kitört a művészet értelméről szóló ősi vita.

Fotó: Sotheby

Maurizio Cattelan művész "Comedian” című, vírusszerűen terjedő alkotása azonban még jó befektetésnek bizonyulhat: pénteken a Sotheby's aukciósház bejelentette, hogy a műalkotás három "kiadásának” egyike ismét eladó - ezúttal 1 millió és 1,5 millió dollár közötti becsült értékkel.

A nyertes licitáló a pénzéért egy tekercs ragasztószalagot és egy banánt, valamint egy eredetiségigazolást és hivatalos útmutatót kap a mű felállításához. A Sotheby's megerősítette a CNN-nek, hogy sem a ragasztószalag, sem - szerencsére - a banán nem valódiak.

"A 'Comedian' egy konceptuális műalkotás, és a tényleges fizikai anyagokat minden egyes installációnál kicserélik” 

- közölte az aukció szóvivője e-mailben.

Cattelan és a francia Perrotin művészeti galéria öt évvel ezelőtt világszerte címlapokra került, amikor hat számjegyű kikiáltási árral bocsátották eladásra a "Comedian”-t az Art Basel Miami Beach-i vásáron. Az eredetit egy miami élelmiszerboltban vásárolt banán felhasználásával készítették el, bár a galéria szerint a művész utasításai szerint a banánt ki lehetett cserélni.

A művészeti világ megosztott a mű érdemeit illetően, bár egyes kritikusok szerint a mű a konceptuális művek gazdag hagyományában gyökerezik - amely Marcel Duchamp híres felhúzott piszoárjáig nyúlik vissza -, és amely megkérdőjelezi magának a művészetnek az értékét. Hamarosan tömegjelenetek alakultak ki, a vásár látogatói sorban álltak, hogy megnézzék az installációt.

Az események váratlan fordulatot vettek, amikor David Datuna performanszművész lekapta a banánt a falról, majd meghámozta és megette a vásár több száz döbbent résztvevője előtt. Később úgy védte meg a lépést, mint egy művészi performanszt.

A miami installációt végül közbiztonsági aggályok miatt eltávolították, de mindhárom kiadást eladták a vásáron. Kettőt magángyűjtők vásároltak meg 120 000 dollárért, míg a harmadikat egy magasabb (de nem közölt) összegért vették meg, és később a New York-i Guggenheim Múzeumnak adományozták.

A Sotheby's nem fedte fel a novemberi árverés eladójának kilétét, de elmondta, hogy a mű jelenlegi tulajdonosa az egyik eredeti vevő gyűjteményéből szerezte meg.

A miami installáció óta adott interjúkban Cattelan a 'Comedian'-t kommentáló műként jellemezte. Az Art Newspaper 2021-es számában azt mondta, hogy ez "nem vicc”, és az installációt "reflexiónak nevezte arról, hogy mit értékelünk”.

Az eladást bejelentő sajtóközleményben David Galperin, a Sotheby's amerikai kontinensért felelős kortárs művészeti vezetője a "Comedian”-t "a tiszta zsenialitás dacos művének” nevezte.

"A mély kritikai gondolatokat és a felforgató szellemességet egyensúlyban tartó mű a művész és a mi generációnk meghatározó alkotása” - mondta Galperin, hozzátéve: "Ha a 'Comedian' a műalkotás lényegét tekintve megkérdőjelezi a művészet értékének fogalmát, akkor a mű árverésre bocsátása... a mű alapvető koncepcionális gondolatának végső megvalósulása lesz - a közönség végre beleszólhat a mű valódi értékének meghatározásába”.

Bár a "Comedian” most először kerül árverésre, a művet nemrégiben a dél-koreai Szöulban, a Leeum Művészeti Múzeumban állították ki. Akkor is megették: a Szöuli Nemzeti Egyetem egyik művészeti hallgatója eltávolította a gyümölcsöt, és felfalták, majd a héját visszaragasztották a falra.

"A diák azt mondta a múzeumnak, hogy azért ette meg, mert éhes volt” - mondta a galéria szóvivője a CNN-nek a 2023-as eset után. A múzeum később kicserélte az elfogyasztott banánt egy frissre.

A Sotheby's a műtárgyat még az árverés előtt ki kívánja állítani, amelyre november 20-án kerül sor az aukciósház New York-i központjában. A "Comedian” hétfőn kerül ott kiállításra, mielőtt világkörüli útra indul, amelynek állomásai London, Párizs, Milánó, Hongkong, Dubaj, Tajpej, Tokió és Los Angeles.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés