Hirdetés

Mi történhetett? Bilincsben vitték el Ónodi István lelkészt az otthonából

Nap Híre portré Nap Híre

Iványi Gábor egyházának gazdasági igazgatójánál háromórás házkutatást tartott a NAV, majd bilincsben Békéscsabára vitték.

A mai napon, 2024. február 20-án, reggel 6.00 órakor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói háromórás házkutatás után, magánlakásáról (miután közölte, hogy csak ügyvédje jelenlétében nyilatkozik, s ezt a hatósági személyek „akadékoskodásnak” minősítették) bilincsben elvitték Békéscsabára Ónodi István lelkészt, az egyház és intézményei gazdasági hivatalának vezetőjét - közölte a HVG-vel Iványi Gábor a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke. A lap azt írja, Ónodi az eljárás közben még egy telefonhívást sem engedhetett meg magának, sőt, el is vették a telefonját, a házkutatásról, valamint az eljárás értelméről pedig semmiféle hatósági iratot nem hagytak. 

Kérdésre, hogy mi a vád, azt válaszolták, hogy vád nincsen, nyomozás zajlik. Később ezt azzal egészítették ki a feleség számára, hogy "gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt zajlik az eljárás.

A MET közleménye szerint ez a lépés egy nappal előzi meg az egyház rendes évi országos közgyűlését (zsinatát), és napra csaknem pontosan két évvel követi azt, hogy (2022. február 21-én) a NAV fegyveresei váratlanul ellepték az egyház központját és gazdasági hivatalát. Mint írják, válogatás nélkül minden adathordozót és hivatalos iratot elkoboztak. Az eljárásról azóta semmiféle információt nem adtak. Az elvitt személyi és egyéb anyagokat, számítógépeket nem szolgáltatták vissza. "Tekintettel a nyomozásban tartott kétéves hallgatásra, az intézkedés időzítésére, és az őrizetbe vétel váratlan voltára, az akció politikai indítékúnak tűnik” – zárul a MET keddi közleménye.

A portál felidézte, néhány hónappal ezelőtt a NAV végrehajtási felfüggesztést adott az Oltalom Karitatív Egyesületnek, és átutalta az egyszázalékos felajánlásokat, több mint 71 millió forintot. Mindeközben a Belügyminisztérium országszerte 10-12 fős hivatali ellenőrcsoportokat küldött az intézményeikbe, „mondván, hogy mivel nem fizetnek, biztosan nem végzik el a vállalt feladataikat". Idén év elején aztán a Klebelsberg Központ bejelentette, hogy az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) közgyűlése úgy döntött, hogy átadja az államnak, az öt településen működő Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolát. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés