Hirdetés

Óriási veszély leselkedik az online vásárlókra

Garai Kitti portré Garai Kitti

A karácsonyi időszak kifejezetten kedvez a csalóknak, ezért a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy csak olyan internetes oldalakról vásároljanak, amit ismernek és amiben megbíznak.

Sokan rendelnek karácsonyra műszaki cikkeket akár ajándéknak is, de ma már egyre többen vásárolják meg ezeket a termékeket online. A szakemberek felhívták a figyelmet, hogy az online vásárlás számos veszélyt rejt magában, ezért nem árt óvatosnak lenni. 

Az ATV Híradó riportjából az is kiderült, hogy vannak olyan oldalak, ahol a vásárlóknak kell először utalniuk pár ezer forintot ahhoz, hogy egyáltalán háztól házig rendelhessen. Ha nem működik együtt, akkor pedig érzelmi zsarolással is bepróbálkoznak - árulta el Rónaszéki Péter, a Fortix Consulting Kft. ügyvezetője.

Szabó Lajos a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének igazgató szerint az utóbbi években a többszörösére emelkedett az online csalások száma. Mint mondta, a karácsonyi ajándékvásárlás során az online bűnözök elsősorban különféle pszichológiai manipulációs technikákkal a személyes adatainkat, a bankkártya adatainkat és a bankszámla adatainkat próbálják megszerezni.

Oláh-Paulon László az Országos Rendőr Főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője azt javasolja, hogy lehetőleg csak olyan online oldalról vásároljunk, amit ismerünk és megbízható. "Ne dőljenek be azoknak a hirdetéseknek amelyik olcsó és gyors lehetőségeket kínál olyan termékeknek, amiket még szeretnének megszerezni karácsonyra vagy akár karácsony után is, mert ezek ha nem egy ellenőrzött felületen nem egy bejegyzett kereskedelmi hálózaton keresztül van nagy a veszélye annak, hogy átverhetik" - fogalmazott Oláh-Paulon László.

A szakértők továbbá arra is felhívták a figyelmet: a csábító, visszautasíthatatlan ajánlatok nem mindig azok, aminek elsőnek tűnnek, főleg az online térben.

A Naphíre arról is beszámolt, hogy a rendőrség felhívta a figyelmet, hogy nagyon megszaporodtak az elmúlt időszakban az internetes csalások, az átvert áldozatokat pedig több százezer forinttal megrövidítették. Nemrégiben egy vásárló egy cég nevében meghirdetett szekrényt vásárolt online, ám miután megállapodott az eladóval és előre elutalta a közel 200 ezer forintot, az eladó szőrén-szálán eltűnt, a termék pedig sosem érkezett meg. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés