Hirdetés

Nagyobb a baj az új ügyeleti rendszerrel, mint gondoltuk - megszólalt az OMSZ is

Nap Híre portré Nap Híre

Zavartalan a hívásfogadás és az ügyeleti ellátás Pest vármegyében –állítja az Országos Mentőszolgálat (OMSZ).

Mint írták, a február elsejei indulás utáni első hétvégén kiugróan sok, majdnem kétezer hívás érkezett a 1830-as ügyeleti telefonszámra, ebből több mint ötszázan "kipróbálási céllal" tárcsázták a számot, a hívások jelentékeny részében pedig csak valamilyen egészségügyi jellegű információra volt szüksége a telefonálónak, amit az Egészségvonal közreműködésével megkaptak.

Hétfőn, kedden és szerdán az ügyeleti hívásszám a hétvégi napok számainak hatodára csökkent, és jelenleg rövid várakozási idővel működik a hívásfogadó rendszer - jelezték.

Közölték azt is, hogy Pest vármegye 21 ügyeleti telephelyén hétfőn összesen 132 beteget, kedden 101 beteget, szerdán 102 beteget kellett ellátni, ami óránként és ügyeleti helyenként kevesebb mint egy beteget jelentett - írja az MTI. 

A szentendrei ügyeletet - ahol egy sajtóhír szerint a nagy betegszám és munkaterhelés miatt "az ellátás megoldhatatlan" - a 16 órától reggel 8 óráig terjedő időszakban kedden három, szerdán négy beteg kereste fel, és mindannyian megfelelő ellátásban részesültek - tették hozzá.

AZ OMSZ a működési és betegforgalmi adatokat az elkövetkező napokban is folyamatosan gyűjti és elemzi annak érdekében, hogy a 1830 hívásfogadó kapacitását és az ügyeleti ellátó helyek erőforrásait a betegek igényeihez és szükségleteihez igazíthassa - emelték ki.

Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének vármegyékre vonatkozó részletei a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva érhetők el.

Ahogy azt a naphire.hu is megírta, Fejér és Pest vármegye február 1-jével csatlakozott az új, egységes egészségügyi alapellátási ügyeleti rendszerhez. Mint ismert, elsőként - tavaly februárban - Hajdú-Bihar vármegyében vezették be az új ügyeleti rendszert, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Békés, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, Heves, Tolna, Csongrád-Csanád, Zala, Somogy, Bács-Kiskun, Vas és Zala vármegye is csatlakozott.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés