Hirdetés

Fontos bejelentést tett az Országos Mentőszolgálat, az új ügyeleti rendszerről van szó

Nap Híre portré Nap Híre

Átlépte a félmilliót az Országos Mentőszolgálat egységes alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, a 2023. február 1-jén Hajdú-Bihar vármegyében indult egységes rendszerhez fokozatosan az ország 18 másik vármegyéje (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Komárom-Esztergom, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, Heves, Tolna, Csongrád-Csanád, Zala, Somogy, Bács-Kiskun, Vas, Nógrád, február 1-től pedig Pest és Fejér megye is) csatlakozott, a működés mindenhol zavartalan.

Az ügyeletben 412 ezer beteget valamelyik telephelyen részesítettek ellátásban, 34 ezer beteghez ügyeleti kocsit küldtek és a lakásukon látták el őket, több mint 54 ezer esetben a telefonos tanácsadás is elegendőnek bizonyult - ismertette a mentőszolgálat.

A tájékoztatás szerint az 500 189 betegellátás során mindössze 921 beteg tünetei minősültek súlyosnak. A jellemzően enyhébb egészségi problémák több mint 90 százalékában az ügyeleti ellátás megfelelő megoldást jelentett, 43 ezer beteget kellett további szakellátásra vagy kórházi felvételre küldeni.

Az alapellátási ügyeletben ellátottak 38,2 százaléka gyermek, illetve 18 éven aluli fiatal volt.

Hangsúlyozták: zavartalanul és gyors hívásfogadással működik a háziorvosi, alapellátási ügyelet 1830-as telefonrendszere is, a központi ügyeleti telefonszám hívásfogadó rendszerében az átlagos várakozási idő kevesebb mint 1 perc.

Kitértek arra, a működési és betegforgalmi adatokat a jövőben is folyamatosan elemzik majd annak érdekében, hogy a 1830 hívásfogadó kapacitása és az ügyeleti ellátó helyek erőforrásai mindenkor megfeleljenek a betegek szükségleteinek.

Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének vármegyékre vonatkozó részletei a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva elérhetők - olvasható a közleményben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés