Bár a magyarországi pékségeket nem érintette a bezárás, a kenyérfogyasztás csökkent.
Korábban a Magyar Pékszövetség a sütőipari vállalatok 20-25 százalékának a bezárását prognosztizálta a járvány és a megdrágult energiaárak miatt, ez végül nem következett be, írja a Napi.hu.
Ám a magyarok kenyérfogyasztása drasztikusan csökkent. Eddig évente 72 kilogramm kenyeret és mellette 10-12 kilogramm péksüteményt fogyasztott a magyarok többsége, az elmúlt öt év alatt mára évi 50-52 kilogrammra csökkent a kenyérfogyasztás mennyisége. Ezt a Pékszövetség elnöke, Septe József a koronavírus-járvánnyal, majd a háborúval és az emelkedő inflációval indokolta.
A lap írásából kiderül, hogy a fogyasztók egyre inkább a minőségibb termékeket keresik, így a kovásszal készült kenyerek nagyon népszerűek.
Tavaly a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 659 forint volt egy kiló kenyér, idén már ezer forintba is kerül.
Kapcsolódó cikkek
- Megvan a csodaszer? Ez a gombafajta lassíthatja bizonyos rákos daganatok növekedését A City of Hope rákkezelő központ új kutatása szerint a fehér csiperkegomba kivonata lassíthatja a prosztatarák előrehaladását azáltal, hogy gátolja a tumor növekedését és támogatja a rák elleni küzdelemben részt vevő immunsejteket.
- Ez a rejtett jele a demenciának: akár már egy évtizeddel a többi tünet megjelenése előtt felfedezhető Az, hogy elveszítjük a szaglásunkat, nem egy elhanyagolható dolog – ez akár a demencia korai jele is lehet.
- Sokkoló dolog derült ki sokak kedvenc konyhai eszközéről: mégsem olyan egészséges az air fryer? Sokkoló dolog derült ki sokak kedvenc konyhai eszközéről: az utóbbi években hatalmas népszerűségre tettek szert az úgynevezett air fryer-ek, most azonban kiderült, hogy mérgező lehet az étel, amit készítünk.
- Megkongatta a vészharangot Müller Cecília, most nagy a baj A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ visszahívott egy sokak által használt gyógyszert.