Hirdetés

Döntött a kormány: nem lesz évközi nyugdíjemelés

Nap Híre portré Nap Híre

Varga Mihály válaszából kiderült, hogy nem lesz rendkívüli nyugdíjemelés novemberig. 

"A kormány joga eldönteni, hogy november előtt kiegészíti-e nyugdíjakat, az emelés módszerének pontosítására tett javaslat pedig nem indokolt" – ez a válasz érkezett a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) elnökének nyílt levelére a kormánytól, írja a Népszava.

Mint ismert, Juhász László a NYUSZET elnöke augusztusban a nyugdíjak 3 százalékos, januárig visszamenőleges emelését, és az ellátások éves növelésének átalakításáról szóló egyeztetést kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől. Juhász azért fordult a kormányfőhöz, mert a magas infláció miatt gyorsuló ütemben szegényedik a nyugdíjas társadalom.

A NYUSZET elnöke azonban nem Orbán Viktortól, hanem Varga Mihály pénzügyminisztertől kapott választ a levelére, melyben ez áll: 

A nyugdíjakat a korábbi éveknél magasabb mértékben, tavaly 14-, idén pedig 15 százalékkal emelte a kormány a háború és a brüsszeli szankciók hatására megemelkedett infláció miatt. A pénzügyminiszter a mostanában sokat hangoztatott mondattal is érvelt: a kormány azon dolgozik, hogy az infláció év végére egy számjegyű legyen. Kitért arra is, hogy amennyiben az évközi adatok alapján a becsültnél magasabb lesz az éves infláció értéke, januárig visszamenőleg – a törvényben előírtak szerint – novemberben lesz nyugdíjkorrekció.

Juhász László a Népszavának azt mondta, a válasz éppen a lényegre nem tér ki, konkrétumok helyett mellébeszélés áll benne. "Éppen az a baj, hogy a törvény csak novemberi korrekciót ír elő, becsült adatok alapján. Ám nincs semmilyen következménye annak, ha ez a becslés nem jó. Emellett probléma az is, hogy a novemberi korrekció nem képes megóvni az infláció év közbeni hatásától a nyugdíjasokat. Az év végi kiegészítéssel májusban nem lehet kiflit, tejet venni" - tette hozzá. 

Farkas András nyugdíjszakértő szerint még akár arra is van esély, hogy a novemberi emelés is elmaradjon, bár szerinte ezt a kormány nem meri meglépni. 

"A novemberi kiegészítő nyugdíjemelés akkor nem marad el, ha a KSH szeptember 8-án várható inflációs gyorstájékoztatójának január-augusztus hónapokra vonatkozó adatai alapján az év egészére várható infláció mértéke meghaladja a 15 százalékot. A Magyar Nemzeti Bank 16,5 – 18,5 százalékot prognosztizál, az elemzői várakozások 18 százalék körül ingadoznak. A kormányzati kommunikáció viszont erőteljesen hangsúlyozza, hogy az infláció csökkenése gyorsul, akár már októberben vagy legkésőbb novemberben egy számjegyű lehet. Ez akár arra is utalhat, hogy a kormányzat szeptemberben legfeljebb 15 százalékos éves inflációt mutatna, így ebben az esetben a novemberi kiegészítő nyugdíjemelésre sem kerülne sor" - mondta. 

Farkas András megjegyezte azt is, hogy ennek súlyos politikai kommunikációs kockázata lenne, ezért novemberben legalább 1,5-, de legfeljebb 3 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről dönthetnek majd.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés