Hirdetés

Nagy bajban vannak a magyar nyugdíjasok: hiába várják a nyugdíjemelést és a prémiumot

Nap Híre portré Nap Híre

Farkas András, a NyugdíjGuru szakértője szerint a nyugdíjasok idén már nem számíthatnak semmilyen plusz juttatásra.

Farkas András a legfrissebb összefoglalójában elemezte a nyugdíjak vásárlóértékét, s arra is kitért, mi várható ősszel. Mint ismert, a nyugdíjak emelésének mértéke minden esztendőben az adott évi inflációtól függ, más tényező, például az országos nettő keresetek alakulása nem befolyásolja az emelés mértékét. A szakértő megjegyezte: emiatt a nyugdíjasok relatív elszegényedése minden olyan évben elkerülhetetlen, amikor az országos nettó átlagkereset növekedése nagyobb, mint az inflációé.

Hozzátette, hogy a nyugdíjasok relatív elszegényedése minden olyan évben egyre nagyobb, amikor a keresetek gyorsabban nőnek, mint az infláció. "Ilyen például az idei év is, amikor a várható keresetnövekedés 10 százalék körüli lesz, ami duplája a várható 5 százalékos éves inflációnak” - magyarázta. 

A költségvetési törvényt Magyarországon általában már fél évvel a tényleges évkezdet előtt elfogadják, vagyis olyan becslésekre építik, amelyek menet közben többször és nagy mértékben változhatnak. Különösen igaz ez az infláció mértékére, amitől a nyugdíjemelés mértéke is függ. Ha ez a becslés nem bizonyulna pontosnak, minden évben novemberben korrigálhatják a nyugdíjemelést - írja a Dívány

Mivel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi inflációs adatai szerint 2023 júliusához viszonyítva az általános és a nyugdíjas infláció egyaránt 4,1 százalékos volt, ezért a szakértő szerint elméletben az év eleji 6 százalékos nyugdíjemelés elegendő az áraemelkedés ellensúlyozására, így novemberben nem várható korrekciós nyugdíjemelés

Farkas András szerint nyugdíjprémium sem lesz idén, vagyis a nyugdíjasok 2024-ben már nem számíthatnak semmilyen plusz juttatásra. A szakértő úgy véli, a legközelebbi nyugdíjemelés csak 2025. január 1-jétől várható.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés