Hirdetés

Nyugdíjasok figyelem! Ha el akarják kerülni ezt a súlyos betegséget, tartsanak kutyát

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Preventive Medicine Reports decemberi számában megjelent tanulmányból az derült ki, hogy a 65 év feletti kutyatulajdonosoknál 40 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki demencia.

A szerzők szerint a tanulmány pontosan kimutatta, hogy a fizikai aktivitás, ideértve a rendszeres testmozgás és a napi kutyaápoláson keresztüli társadalmi részvétel, megelőzheti az idősebb felnőttek demenciáját – írja a New York Post

A demencia az Alzheimer's Association szerint egy gyűjtőfogalom, amely a súlyos memóriavesztés állapotát jelenti, beleértve a nyelvi, problémamegoldó és egyéb gondolkodási tevékenységekkel kapcsolatos nehézségeket, amelyek akadályozzák a mindennapi életet. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, az esetek 60-80 százalékát teszi ki. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint jelenleg világszerte 55 millió ember él demenciával.

A Tokyo Metropolitan Institute of Gerontology a japán főváros 12 000 lakosát vizsgálta meg, és megállapította, hogy a kutyatartók nagyobb valószínűséggel hagyják el otthonukat, így növelve az ember-ember közötti interakciókat, ami megmozgatja az agyat. A négyéves vizsgálati időszak alapján a kutyatartás segített volt a demencia kialakulásának megelőzésében.

"Konkrétan a kutyatartóknál, akiknek szokásuk volt a testmozgás, és nem voltak szociálisan elszigeteltek, lényegesen kisebb volt a fogyatékosságot okozó demencia kockázata" - olvasható a jelentésben.

A kutyatartás jellemzően növeli mind a fizikai aktivitást, mind a társas interakciókat, és mindkettő létfontosságú tényező az agy egészségének megőrzésében és a kognitív hanyatlás megelőzésében.

Bár a demencia kialakulásának valószínűsége magasabb volt azoknál a kutyatulajdonosoknál, akik nem mozogtak rendszeresen, és szociálisan elszigeteltek voltak, de még mindig alacsonyabb volt, mint azoknál, akiknek nem volt kutyájuk és nem mozogtak.

Eközben a közelmúltban végzett tanulmányok bizonyítékai arra utalnak, hogy ha csak öt-húsz percet töltünk egy kutya simogatásával, az csökkenti a stresszhormon-szintünket.

Korábban a naphire.hu arról is írt, hogy a német tudósok szerint a feldolgozott cukrot tartalmazó italok fogyasztása növeli a demencia kockázatát

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés