Hirdetés

Nagyon nehéz nyugdíjas évek elé néznek a magyarok, ha minden így marad

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az OECD közzétette a 2022-es nyugdíjmegtakarításokról szóló összefoglalóját, miszerint Magyarország a legtöbb mutatót tekintve a sor végén kullog. A szakértő szerint viszonylag kevés tagja van az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, és a befizetések is elmaradnak az OECD-országok átlagától. Hozzátette, hogy ez nem meglepő, hiszen az EU legalacsonyabb jövedelmű országai közé tartozunk.

Süle-Szigeti Bulcsú nyugdíjszakértő a Spirit FM aktuál című műsorában arról beszélt, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak a 30-40 évesek, mert az idősebb generáció eltartása is rájuk hárul, hiszen a magyar nyugdíjrendszer csak a felosztó-kirovó pillérből áll, nem nagyon van tőkefedezeti nyugdíjpillér. A mai aktív korosztály nyugdíja már sokkal nehezebben lesz kitermelhető, hiszen kevesebb gyerek születik - tette hozzá. "Az öngondoskodásra tehát szükség lenne, más kérdés, hogy ki tudjuk-e ezt gazdálkodni" - fogalmazott.

A Pénzügyminisztérium statisztikája szerint idén akár az ezermilliárd forintot is elérheti a nyugdíjkassza hiánya, ezt más állami bevételből kell kipótolni. A szakértő szerint a jelen demográfiai mutatók mellett jó lenne, ha lenne tőkefedezeti nyugdíjpillér, erről szólt a magánnyugdíjpénztári rendszer, ám az rövid életűnek bizonyult. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés