Hirdetés

Rég várt szuper hír érkezett a nyugdíjjal kapcsolatban

Nap Híre portré Nap Híre

Végre jó hírek érkeztek a nyugdíjjal kapcsolatban.

Február közepéig kiküldik a szolgáltatók a 2023-as befizetésekről szóló igazolásokat a nyugdíj megtakarítások után, amelyek alapján ellenőrizhetők az szja-visszatérítések - adta hírül az ATV.

A GRANTIS szakértőinek közleményéből kiderült az is, hogy az adójóváírás érvényesítésének folyamata márciusban indulhat el, amikor az szja-bevallás tervezetek is megérkeznek. Tavaly közel 1 millió fő részesült több mint 54 milliárd forintos adójóváírásban. Az egy főre jutó adójóváírás összege átlagosan 54 ezer forint volt.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok évi maximum 150 ezer forintot (ebbe az egészség-, és önsegélyező pénztári befizetések is beleszámítanak), a nyugdíjbiztosítással rendelkezők legfeljebb 130 ezer forintot, a nyugdíj előtakarékossági számlán takarékoskodók pedig maximum 100 ezer forintot igényelhetnek vissza. Azok, akik több megtakarítási formát is kombinálnak, évi 280 ezer forintos adójóváírást is kaphatnak.

Az szja-bevallási tervezet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint legkésőbb március 15-ig elérhető lesz az Ügyfélkapun, vagy papírformában postázva is lehet kérni a bevallásokat. Így az igazolások ellenőrzése és az adójóváírás érvényesítése márciusban történhet meg.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés