Hirdetés

Baj van: így zabálja fel a magyar nyugdíjakat az infláció

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az infláció a nyugdíjas korú embereket is érzékenyen érinti.

Egy friss számításból kiderült, hogy egy átlag magyar nyugdíjas mekkorát bukott idén májusig azzal, hogy az Orbán-kormány januárban csak 15 százalékkal emelte meg az ellátások összegét.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idehaza csökkent az áremelkedés üteme, az általános infláció 2,5 százalékkal 21,5 százalékra mérsékelődött, a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt index pedig 2,4 százalékponttal 22,9 százalékra csökkent.

A lassulás ugyan szembetűnő, a mfor.hu szerint azonban még így is rendkívül gyors a pénzromlási ütem a nyugdíjasok kosara alapján az első öt hónap vonatkozásában: a KSH közlése szerint január-májusban kumuláltan 25,8 százalékkal drágult a nyugíjas lakosság élete, mivel a társadalom legidősebb rétege az átlagnál többet költ élelmiszerre és lakhatásra – az elmúlt időszakban pedig mindkét kategória kiemelkedően drágult. A drágulás mértékéhez képest a nyugdíjasok viszont csak 15 százalékos nyugdíjemelést kaptak az év elején.

A lap számításai szerint a tényleges infláció alapján a jelenlegi 208 ezer forint helyett 227 533 forintnak kellene lennie az átlagos nyugdíjnak, azaz a havi különbség 19 533 forint. Mindezek alapján az elmúlt öt hónapban 97 669 forintos különbség adódik össze az átlagnyugdíj alapján.

Hozzátették azt is, hogy amennyiben az Orbán-kormány csak novemberben fog ismét emelni a nyugdíjakon, akkor a pótlás mértéke kevesebb lesz, mivel az ármérséklődés a következő hónapokban tovább folytatódik majd, így a várható infláció 15-19 százalék között fog mozogni, így a nyovemberi nyugdíjkiegészítés mindössze 5-6 százalékos lehet majd.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés