Hirdetés

Szörnyű hírt kaptak a nyugdíjasok: felfalja a pénzüket az infláció

Garai Kitti portré Garai Kitti

Mint azt a naphire.hu is megírta, döntött a kormány a nyugdíjemeléssel kapcsolatban. A NYUSZET elnöke azt közölte, hogy nem lesz idén évközi nyugdíjemelés, és legkorábban a törvényben is előírt, a valós inflációhoz igazított, novemberi korrekcióval nőhez az idősek ellátása. 

A Pénzügyminisztérium azonban cáfolta ezt az értesülést, szerintük a valóság az, hogy ha az évközi adatok alapján azt állapítják meg, hogy a 2023-ra becsültnél magasabb lenne az éves várható általános, illetve nyugdíjas infláció mértéke, akkor januárig visszamenőleg nyugdíjkorrekciót hajtanak végre - írja az Infostart.

A lap a NyugdíjGuru News alapítóját kérdeezték a nyugdíjemelésekkel kapcsolatban. 

Nos, ezt a korrekciót utasította el egyelőre egy államtitkári levélben a kormányzat, ami számomra azért meglepő, mert a nyugdíjas-infláció még a normál inflációnál is némileg magasabb, a KSH május 10-én közzétett jelentése szerint 25,2 százalék volt. Mindenesetre a nyugdíjasok azt érzik, hogy a januári, 15 százalékos emeléshez képest ez a folyamatosan 25 százalék fölötti infláció egész egyszerűen megeszi a nyugdíjukat, nem is beszélve arról, hogy a nyugdíjasok pénzük egyre nagyobb hányadát kell, hogy élelmiszerre költsék, az élelmiszer-infláció ugyanis 40 százalékos 

- magyarázta Farkas András nyugdíjszakértő. 

A nyugdíjasok nehéz nyár elé néznek így, azonban a november kulcsfontosságú hónap lesz számukra, ugyanis a nyugdíjtörvény azt írja elő, hogy a nyugdíjakat akkor korrigálni kell. A nyugdíjszakértő szerint ha azt látja a kormány, hogy 15 százaléknál magasabb az éves infláció várható mértéke, akkor novemberben kell, hogy legyen egy korrekció. Megjegyezte ugyanakkor, hogy erre semmi garancia nincs, ugyanis mindenhonnan azt lehet hallani, hogy év végére akár egy számjegyű is lehet az infláció. 

Ezt a számítást egyébként tükrözi a jövő évi költségvetés is, amely 6 százalékos jövő évi inflációval számol, ami a jelenlegi 25 százalékos infláció mellett - Farkas András szerint - "rendkívül optimista becslésnek tűnik".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés