Hirdetés

Nukleáris vizet engednek a Csendes-óceánba, de ez a "legkisebb rossz"

Nap Híre portré Nap Híre

"Japánban egy kényszerpályán mozognak, vagyis muszáj, hogy a nukleáris hűtővíztől megszabaduljanak, és azt látom, hogy a legkisebb rosszat választották" – ezt mondta Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézet dékánja az ATV Keleti Szemle című műsorában.

Július elején hivatalosan is zöld lámpát kapott az ENSZ-től Japán, hogy a fukusimai atomerőműből származó nukleáris vizet a Csendes-óceánba engedje. Mint ismert, 2011 márciusában egy 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét. A földmozgást 15 méter magas szökőár követetett, amely több mint 18 ezer ember életét oltotta ki, továbbá súlyosan megrongálta a fukusimai erőmű atomreaktorát. Ezzel bekövetkezett a legnagyobb atomkatasztrófa a csernobili baleset óta.

A hűtővizet az erőművet a katasztrófáig üzemeltető Tokió Elektromos Vállalat tartályaiban halmozták fel, amelyből speciális eljárással eltávolítják a legtöbb sugárzó anyagot, és most ezt a több mint egymillió tonna radioaktív hűtővizet engednék bele a Csendes-óceánba, mert már nem tudják hol tárolni. A projekt 30-40 évig tarthat majd. A helyi halászok épp csak most kezdtek visszatérni a térségbe, de már is azon aggodalommal figyelik a fejleményeket.

Aszódi ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, „amit elterveztek a japánok az biztonságosan megvalósítható, de szokatlan, hiszen a nukleáris szakmában az az alapelv, hogy a radioaktív hulladékokat összegyűjtjük, koncentráljuk és elzárjuk a bioszférától, nem szeretjük a radioaktív anyagot kiengedni a környezetbe, tulajdonképpen ezt az eljárást követik itt is majd a radioaktív anyagok jelentős részével”.

Jelenleg a Fukusima 1-es telephelyen nagyjából ezer darab hatalmas ezer köbméter fölötti kapacitású tartály található ezek a tartályok majdnem megteltek összesen 1,3 millió köbméternyi szennyezett víz van ezekben a tartályokban. 

„Ez a víz radioaktivitással szennyezett, de ezek zömét ki tudják venni a rendszerből. Olyan trícium tartalommal fogják visszaengedni a vizet, mint ami ivóvízre is meglenne engedve. Az emberek szervezetéből nagyjából egy-két hét alatt kiürül a trícium, ezért a veszélyessége sokkal alacsonyabb, mint bármely más izotópnak és ezért engedélyezték azt a tervet, hogy Japán a Csendes-Óceánba engedi a Fukusimai atomerőmű hűtővizét” 

– jelentette ki a szakértő.

Bár a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint ez egy bevett eljárás, és biztonságosan bocsátják ki a környezetbe a radioaktív vizet. Ennek ellenére környezetvédelmi szervezetek, és a régió több országa tiltakozik az eljárás miatt, köztük Kína is ellenzi, hogy a vizet a japán partoktól mintegy egy kilométerre a természetbe engedjék. Még szigorúbb korlátozások bevezetését lengették be, mindamellett, hogy Kína továbbra is fenntartja bizonyos japán élelmiszerek importjának tilalmát. Sőt a kínai vámigazgatás a szigetország más részeiből származó élelmiszereken is sugárzást mérő vizsgálatokat hajt végre.

Aszódi úgy fogalmazott, „próbálták azt is, hogy elpárologtatják ezt a vizet, de arra jöttek rá, hogy ez sokkal több energiát fogyasztana és károsabb lenne az emberekre is az által, hogy a levegőbe kerül.” Hozzátette, Japán is abba az irányba megy, hogy adott esetben akár újabb nukleáris létesítményeket is építhet a jövőben.

Teljes adás:

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés