Hirdetés

Rekordokat döntöget Novák Katalin, soha ennyien nem kaptak kegyelmet Magyarországon

Nap Híre portré Nap Híre

Tavaly összesen 40 ember kapott kegyelmet a köztársasági elnöktől.

Kiderült, hogy Novák Katalin az elé kerülő kegyelmi kérvényeknek alig a 9 százalékát bírálta el pozitívan a tavaly évben, ám ennek ellenére mégis sikerült rekordokat döntenie. A HVG az Igazságügyi Minisztérium statisztikáit tanulmányozta át, amelyből kiderült, 

százból alig kilenc elítélt kapott kegyelmet Novák Katalintól, ez 8,97 százalékos kegyelmezési arány, ami a lap szerint így is kimagasló: 40 elítélt szabadulhatott az államfői döntésnek köszönhetően.

2023-ban a 446 elítélt kérelméből 40-et hagyott jóvá Novák Katalin, ez pedig az elmúlt 19 év rekordjának számít. Utoljára 2004-ben volt több, 41 pozitív elnöki kegyelmi döntés, ám akkor háromszor ennyi kérelem volt.

Emellett az is kiderült, hogy Novák Katalin a még el nem ítélt vádlottaknak adható eljárási kegyelemből is sokat írt alá. Már 2022-ben hetet, miközben ilyen kegyelmet azelőtt 10 éven át senki nem kapott.

Az államfő tavaly április végén is rekordot döntött, amikor egyetlen nap alatt 22 kérelmet hagyott jóvá, köztük a Hunnia-per már elítélt hat vádlottját is kegelemben részesítette. Ennek köszönhetően szabadult ki többek között Budaházy György is.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés