Hirdetés

Sakk-matt: Novák Katalinnak erre a lépésére Orbán sem számított

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Novák Katalin a 24.hu-nak adott friss interjút, amiben úgy fogalmazott, hogy nem tartja az államfő feladatának, hogy a kormányt kritizálja. "Sem azt, hogy az ellenzéket kritizálja" - tette hozzá.

A köztársasági elnök elárulta, időről-időre megosztja az elképzeléseit Orbán Viktorral, rendszeresen szokott vele találkozni, elmondják egymásnak, hogy éppen milyen döntéseket terveznek. Mint mondta, ez a kapcsolatuk természete, "legalábbis az elmúlt egy évben ez volt jellemző".

Novák azt is kijelentette a beszélgetés során, hogy volt, amikor eltért a véleménye az Orbán-kormányétól, mint mondta, örült volna, ha a kormánytöbbség már hozzájárul Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjához. 

Nem tartom az államfő feladatának, hogy a kormányt kritizálja. Sem azt, hogy az ellenzéket kritizálja

- jelentette ki Novák Katalin, aki a háborúval kapcsolatban is elmondta a véleményét: "Azt állítom, van különbség abban, hogy mennyire árnyalt az álláspontunk. Nem látok a háború kérdésében olyan árnyaltan, mint ő" - hangsúlyozta.

Novák arról is beszélt, hogy leginkább a saját döntése, hogy sok külföldi utazást vállal államfőként, elmondta, "Magyarországnak szüksége van arra, hogy intenzív, szoros kapcsolatokat ápoljunk a szövetségeseinkkel, ennek egyik eszköze az államfő. Szintén az Alaptörvényből fakadó feladatom Magyarország képviselete, ilyen értelemben az államfő a legmagasabb szinten képviselheti az országot a diplomáciában. Ezt én magyar érdeknek tartom, ezért helyezek erre ekkora hangsúlyt" - emelte ki.

Budaházy György kegyelméről is mondott néhány gondolatot az államfő, mégpedig azt, hogy "általában  ritkán részesítenek embereket kegyelemben. Minden kegyelmi ügy, ami az asztalomra kerül, komoly döntést igényel. Ez viszonylag magányos döntés, és vállalni kell a felelősséget, mérlegelni kell a különböző szempontokat. Itt arról van szó, hogy a büntetés végrehajtását felfüggesztettük, ráadásul a jogszabályok adta leghosszabb időtávra". 

[Budaházy] nem ártatlan és nem is hős

- emelte ki Novák Katalin, aki azt is elárulta, hogy azért adott neki kegyelmet, mert “így érezte helyesnek”.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés