Hirdetés

Valamire készülnek Novák Katalin lemondása után

Nap Híre portré Nap Híre

Orbán Viktor már korábban benyújtotta javaslatát az alaptörvény módosításáról, de az ellenzék nem állna meg itt.

Ahogy a Naphire.hu is beszámolt róla, a kegyelmi botrány miatt szombaton bejelentette lemondását Novák Katalin köztársasági elnök. Csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, benyújtotta a parlamentnek az alaptörvény tizenharmadik módosításáról szóló javaslatot, amelynek elfogadása esetén a köztársasági elnök nem gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát a kiskorúak sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények esetén. 

Most kiderült, három ellenzéki párt is alaptörvény-módosítást kezdeményez, hogy az Országgyűlés helyett a jövőben a választópolgárok dönthessenek az új köztársasági elnök személyéről.

Dobrev Klára szombaton, Novák Katalin lemondása után azt írta: „Magyarország három legutóbbi köztársasági elnökéről is Orbán Viktor döntött. Kettő még a hivatali ideje lejárta előtt megbukott, a harmadik pedig csak súlytalan aláírógépként működött, egy pillanatig sem betöltve a köztársasági elnök valós szerepét”.

Azért, hogy „ez ne történhessen meg újra”, a DK törvénymódosító javaslatot nyújt be, a közvetlen köztársaságielnök-választás költségeinek minimalizálásáért pedig azt javasolják, hogy ez a választás is június 9-én, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokkal egy időben legyen.

A Jobbik-Konzervatívok „ismét benyújtja a köztársasági elnök közvetlen választására irányuló Alaptörvény-módosítást” – jelentette be a párt szombaton. A Momentum petíciót indított a közvetlen elnökválasztás érdekében. 

Az MSZP szintén alkotmánymódosítást kezdeményez az ügyben. A párt közleményében hangsúlyozza azt is, hogy az Európai Uniós köztársaságok túlnyomó többségében jelenleg is a nép választja közvetlenül az államfőt - írja a Telex

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés