Hirdetés

Novák Katalin találkozott egy kisfiúval, aki 5 napot töltött a török földrengés romjai alatt

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Mint a Naphíre is beszámolt róla, február 6-án a hajnali órákban súlyos földrengés rázta meg Törökországot, illetve Szíriát. A földmozgás extrém, 7,8 erősségű volt. A földrengést követően több magyar mentőcsapat indult az országba, köztük a HUNOR is napokat töltött a katasztrófa sújtott területen és számos emberéletet mentettek meg a szakemberek.

Azóta több száz kisebb, nagyobb utórengés pusztított Törökországban, ami során újabb házak rongálódtak vagy semmisültek meg. A tragédia áldozatainak száma meghaladja az 50 ezer főt Törökországban és Szíriában. A mentőcsapatok sokáig küzdöttek, voltak olyan családok, akiket a katasztrófa utáni 12. napon tudtak csak kiemelni az összedőlt házak alól.

Orbán Viktor miniszterelnök március közepén tett hivatalos látogatást Törökországban, ahol a török elnököt arról biztosította, hogy országa az újjáépítésben is számíthat Magyarországra, emellett pedig 100 tonna kórházi eszközt adtak át a török katasztrófavédelemnek.

Szerdán pedig Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke utazott Ankarába. A háromnapos hivatalos látogatás első napján a török fővárosban Recep Tayyip Erdoğan elnökkel tárgyalt. A találkozó során a török elnök megköszönte a magyarok szolidaritását, adományait, valamint a magyar mentők munkáját - olvasható a Facebook-oldalán megosztott bejegyzésben.

Törökországi látogatása során Novák Katalin magyar államfő találkozott Ahmettel, azzal az ötéves kisfiúval, aki 120 órát töltött el a tragikus török-szír földrengés romjai alatt. A találkozón jelen volt Hope is, az a mentőkutya, akinek a romok alatt rekedt Ahmet kimenése köszönhető - jelentette a magyar államfő törökországi látogatásáról Novák András, az ATV helyszíni tudósítója.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés