Hirdetés

Nem előzmények nélküli Novák Katalin botrányos döntése

Nap Híre portré Nap Híre

Nem csak Magyarországon robbant ki iszonyatos botrány a kegyelmi döntések miatt.

Mint azt a naphire.hu is megírta, Novák Katalin köztársasági elnöktől kegyelmet kapott az a férfi, aki a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyetteseként éveken át eltusolta főnöke pedofil bűncselekményeit - zaklatási eseteket, illetve szexuális kényszerítések tucatjait. Az ügy hatalmas botrányt robbantott az egész országban, a történtek után az ellenzéki pártok is akcióba lendültek. Arról is beszámoltunk, hogy Orbán Viktor véget vetett Novák Katalin ámokfutásának, és csütörtökön bejelentette, hogy a kormány nevében alkotmánymódosítási javaslatot nyújtott be, hogy ne történhessen meg újra az a gyalázat, amit Novák Katalin elkövetett. 

Nem csak nálunk robbant ki botrány az elnöki kegyelem miatt. Mint ismert, a világ legtöbb vezetője rendelkezik kegyelmi jogkörrel, és számos olyan helyzet van, amikor endkívüli, méltányolható szempont áll fenn a büntetés teljes vagy részleges eltörlésére, mint például az elkövető halálos betegsége, vagy valamilyen családi körülmény. Botrányok többnyire abból származnak, ha valamilyen érdekeltség merül fel a kegyelmet adó és a kegyelemben részesülő között - írja az atv.hu. 

A portál felidézte, az utóbbi években hozott ilyen döntést Donald Trump is, aki az utolsó hivatali napján 2021. januárjában nem kevesebb, mint 143 embernek adott kegyelmet, köztük Stephen K. Bannonnak, a Fehér Ház volt stratégájának, valamint a republikánus párt egyik megadonorjának, Elliott Broidy milliárdosnak. A korábbi elnökök közül nagy vitát kavaró döntés volt, amikor Gerald Ford kegyelmet adott Richard M. Nixonnak, Bill Clinton pedig az adócsalással vádolt Marc Rich milliárdosnak, aki Hillary Clinton New York-i szenátusi kampányát támogatta anyagilag. George H. W. Bush elnök pedig 1992-ben kegyelmet adott az Iran-Konrtra ügyben elítélt Caspar Weinberger volt védelmi miniszternek. 

Vannak olyan országok is, ahol az államfő időnként tömeges kegyelmet ad, részben a börtönök túlzsúfoltságának megelőzése érdekében. A thaiföldi király például minden évben a születésnapján megkegyelmez a börtönlakók felének vagy egyharmadának – emlékeztet rá a Washington Post. 

Irán pedig 2020-ban bejelentette, hogy a koronavírus miatt ideiglenesen szabadon enged mintegy 85 000 embert. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés