Hirdetés

Nem akármilyen klub tagja lesz magyar Nobel-díjasként Karikó Katalin

Nap Híre portré Nap Híre

Mint arról beszámoltunk, Karikó Katalin lett az egyik idei orvosi Nobel-díjas. Az indoklás szerint a szolnoki születésű mikrobiológus és kutatótársa kulcsszerepet játszott az új típusú, mRNS-alapú vakcinák kifejlesztésében.

Karikó Katalin az első magyar női Nobel-díjas. Rajta kívül Magyarország számos Nobel-díjas tudóssal és művésszel büszkélkedhet, akik a kémia, a fizika, az irodalom terén értek el jelentős eredményeket. A Nobel-díjat Alfred Nobel svéd tudós alapította 1895-ben, és a díjat minden évben azoknak a kiválóságoknak ítélik oda, akik jelentős mértékben hozzájárultak az emberiség fejlődéséhez. Íme, néhány kiemelkedő magyar Nobel-díjas:

1. Szent-Györgyi Albert (1937, orvostudomány)

Szent-Györgyi a C-vitamint izolálta, és számos egyéb biokémiai felfedezést is tett. A szervezet anyagcseréjének és a légzés mechanizmusának kutatásaiért kapta a Nobel-díjat.

2. Hevesy György (1943, Kémia)

Hevesy György a radioaktív izotópok használatáért a kémiai elemek és izotópok szerepének tanulmányozásában kapott Nobel-díjat. Ő alkotta meg a radioaktív jelölés módszerét, amely fontos kutatási eszközzé vált.

3. Wigner Jenő (1963, Fizika)

Wigner Jenő a kvantummechanika területén dolgozott, és jelentős hozzájárulást tett az atommagok és a részecskék elméletéhez. Társszerzőként kapta a Nobel-díjat a kvantummechanika alapelveinek és alkalmazásainak kutatásaiért.

4. Gábor Dénes (1971, Fizika)

Gábor Dénes a holográfiai módszer feltalálójaként ismert, és ezért kapta a Nobel-díjat. A holográfia lehetővé teszi a térbeli képek rögzítését és reprodukálását.

5. Kertész Imre (2002, Irodalom)

Kertész a holocaust túlélőjeként írt, és művei középpontjában a diktatúra és az emberi szabadság áll. A Nobel-díjat „az emberi lélek sötét oldalának” megjelenítéséért kapta, amint műveiben felfedte „az egyén történelemmel szembeni ellenállását”.

6. Avram Hershko (Herskó Ferenc) (2004, Kémia)

Avram Hershko (Herskó Ferenc), aki Izraelben él, de magyar származású, Aaron Ciechanoverrel és Irwin Rose-zal közösen kapta a Nobel-díjat a fehérjeszintézis és lebontás kutatásában elért eredményeikért, különösen a ubiquitin-proteaszóm rendszer felfedezéséért.

7. John C. Polanyi (Polányi János) (1986, Kémia)

John C. Polanyi, bár Kanadában él, magyar származású. A kémiai reakciók dinamikájának kutatásáért kapott Nobel-díjat, különösen a reakciós sebességek mérésére szolgáló módszerek kifejlesztéséért.

Ezek a Nobel-díjasok nemcsak a magyar nemzeti büszkeség forrásai, hanem az egész világnak mutatják, hogy a tudományos kutatás és a kreativitás milyen mértékben képes elősegíteni az emberiség fejlődését. Az ő eredményeik és kutatásaik hozzájárulnak a tudományos közösség és az emberiség egészének előrehaladásához.

Rajtuk kívül Lénárd Fülöp, Bárány Róbert, Zsigmondy Richard, Békésy György, Milton Friedman, Elie Wiesel és Harsányi János tekinthető magyar, Magyarországhoz kötődő vagy magyar származású Nobel-díjasnak, bár közülük Lénárd Magyarországon született, de nem tartotta magát magyarnak, Friedman pedig magyar szülők gyermekeként Amerikában látta meg a napvilágot. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés