Hirdetés

Most van bajban a Netflix: ellenük ítélt a bíróság

Virág Sára portré Virág Sára

A Netflix, bárhogy is próbálkozott, nem sikerült meggyőznie a bíróságot, hogy mellettük döntsön abban a rágalmazási ügyben, amelyet a a Baby Reindeer című sorozat "múzsája", Fiona Harvey indított ellenük. A cég ugyanis azt szerette volna elérni, ha a bíróság ejti a teljes pert. 

A szóban forgó hölgy ugyanis azt fájlalja, hogy a Netflix "ordas hazugságokat" terjesztett róla több mint 50 millió nézőnek. A Richard Gadd által jegyzett műsor hivatalosan "igaz történet", de néhány kulcsfontosságú esemény, – mint például a zaklatásért való elítélés – nem történt meg a való életben, állapította meg a bíró. A Netflix arra az álláspontra helyezkedett, hogy kiállnak a sorozat jelenlegi formája és Gadd azon joga mellett, hogy elmondhassa a saját történetét – írja a BBC

Gary Klausner bíró úgy fogalmazott az ítéletében: "nagy különbség van a zaklatás és a zaklatásért való bírósági elítélés között". De más esetben is lényeges különbség volt aközött, ami a vásznon és ami a való életben történt – tette hozzá. Harvey szerint ugyanis soha nem zaklatott egy rendőrt sem, nem zaklatta szexuálisan Gaddot, nem támadott rá egy kocsmában és tört el a fején egy üveget és nem töltött 16 órát az otthona előtt várakozva sem. A Netflix érvelése szerint ezeket igaznak kellene elfogadni, mert ha ilyen pont nem is, de nagyon hasonló cselekmények történtek a való életben is. 

A bíró szerint azonban nagy különbség van a "nem megfelelő érintés" és a szexuális zaklatás között. A Netflix szerint azonban a legtöbb néző számára világos volt, hogy az állítások nem konkrétan tényszerűen, hiszen mégiscsak egy drámasorozatról van szó. A bíró szerint azonban mivel az első részben elhangzott, hogy a történet egy "igaz történet", a nézőknek semmi okuk volt nem így fogyasztani. A cég azzal is védekezett, hogy a karakterek annyira nem életszerűek, hogy sokan nem is ismerték volna fel Fiona-ban Marthat. A bíró azonban ezzel sem értett egyet, szerinte unikális hasonlóságok vannak Fiona Harvey és Martha karaktere között. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés