Hirdetés

Netanjahu kőkeményen üzent a Hamásznak: “mindannyian halottak vagytok”

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu azt mondta, hogy a Hamász minden tagja "halott ember”.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Izraelben szerdán vészhelyzeti szükségkormányt alakítottak, amely meg is tartotta első ülését, írja a BBC. Az első ülés után Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu azt üzente a Hamász tagjainak nyilatkozatában, hogy mindannyian halott emberek.

Vele együtt Benny Gantz ellenzéki képviselő is azt mondta, hogy itt a háború ideje.

Izraelben a halottak száma elérte az 1200-at. Több mint 1100 embert öltek meg a Gázai övezetet ért izraeli légicsapások.

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy megérti az izraeli nép haragját és csalódottságát, de sürgette Izraelt, hogy tartsa be a genfi egyezmények alapelveit, és a háború szabályait. Arra is figyelmeztette Iránt – amely üdvözölte a Hamász-támadást –, hogy legyen óvatos.

Szerdán Netanjahu és Gantz megállapodott abban, hogy félreteszik a széles körű tiltakozásokká fajult elkeseredett politikai rivalizálást.

Gantz azt mondta az izraeli állampolgároknak, hogy az újonnan megalakult kormány "egységes", és kész “eltörölni ezt a Hamász nevű dolgot a Föld színéről".

Az új, ideiglenes kabinetben Netanjahu és Gantz, a centrista Nemzeti Egységpárt vezetője és egykori védelmi minisztere mellett Yoav Gallant védelmi miniszter is helyet kapott.

Az ország legfőbb ellenzéki vezetője, Yair Lapid nem csatlakozott a szövetséghez. Netanjahu és Gantz azonban közös nyilatkozatban kijelentették, hogy a helye le van foglalva neki a háborús kabinetben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés