Hirdetés

Ezzel az 5 egyszerű lépéssel jelentősen csökkenthetjük a rák kialakulásának veszélyét

Morvay Péter portré Morvay Péter

1993-ban tartották meg először Magyarország a nemzeti rákellenes napot, amelynek középpontjában a daganatok megelőzését és gyógyítását szolgáló életmódváltás áll.

Azért lett április 10. a magyarországi esemény dátuma, mert a hazai rákkutatás egyik úttörője és az Országos Rákbizottság alapítója, Dr. Dollinger Gyula, ezen a napon született 1849-ben. 

Ebből az alkalomból országszerte rendszeresen egészségsétákat szerveznek figyelemfelhívó céllal, de akadnak, akik a futást, a biciklizést vagy valamilyen egyéb testmozgást választanak. 

Nagyon sok rákbetegségért külső okok is felelősek, például a környzetszennyezés.

Azonban a megelőzéshez nem elég ilyen akciókra elmenni, hanem aktívan tenni kell egészségünkért a megfelelő életmód megválasztásával és a szűrővizsgálatokon való részvétellel.

A Nemzeti Rákellenes Nap a megelőzést szolgálja
A Nemzeti Rákellenes Nap a megelőzést szolgálja Magyar Rákellenes Liga

A rákbetegségekhez kapcsolódó halálozási mutatók nagymértékben javulhatnának a szűrővizsgálatoknak köszönhetően, mivel így a klinikai tünetek megjelenése előtt már felfedezhetőek a daganatos elváltozások. 

A korai diagnózis pedig jelentősen javítja bizonyos ráktípusok esetén a kezelések hatékonyságát és ezáltal a túlélési esélyeket. 

A szűrővizsgálatok célja az egészségi állapot ellenőrzése, hogy a bajra minél hamarabb fény derüljön, de a daganatok kialakulásának esélyét önmagában nem csökkenti. 

Azért, hogy ezeken a szűréseken kisebb eséllyel mutassanak ki valamilyen elváltozást, az egészséges életmódra való törekvéssel lehet a legtöbbet tenni.

A legfontosabb lépések, melyeket a daganatok kialakulása ellen tehetünk:

1. A dohányzás kerülése

A dohányzás a rákos halálesetek 21 %-áért felelős világszerte, ezért került első helyre a listában. A dohányosok kb. fele veszti életét valamilyen betegségben, ami káros szenvedélyük miatt alakult ki, és átlagosan 13 évvel rövidül meg az életük ennek következtében. 

A tüdőrák kialakulásában a legjelentősebb rizikófaktor a dohányzás, mivel 

a megbetegedések kb. 90%-a összefüggésbe hozható vele.

Nemrég siralmas képet festett a magyarok egészségi állapotáról Zacher Gábor.

Mint mondta, Magyarország 9,7 millió függő országa, mert „ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 

4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni.

2. Egészséges táplálkozás

Arra még nincsenek egyértelmű bizonyítékok, hogy milyen ételek, vitaminok segíthetik a rákmegelőzést, az viszont bizonyos, hogy az elhízás növeli a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. 

Összesen 13 ráktípus esetében bizonyították, hogy a túlsúly magasabb kockázati tényezőt jelent. Köztük a gyomor-, vastagbél-, pajzsmirigy-, petefészek-, mell- és a legrosszabb túlélési arányokkal rendelkező hasnyálmirigyrák kockázata is növekszik. 

3. Fizikai aktivitás 

Becslések szerint a rákos halálesetek 5százaléka összefüggésbe hozható az ülő életmóddal, és a csökkent fizikai aktivitás pedig egyértelműen növeli a rákos megbetegedések esélyét. 

Bár az, hogy a daganatok kialakulásának valószínűségét pontosan mennyi testmozgással lehet csökkenteni, ma még nem ismert, de általában naponta legalább fél óra mozgást ajánlanak a különböző szakértők. 

Ez nem csak elsődleges megelőzést szolgál, de a már kialakult és műtött/gyógyult daganat kiújulásának kockázatát is csökkenti.

4. Az alkoholfogyasztás mérséklése

Magyarországon rengetegen küzdenek alkoholfüggőséggel, ami önmagában is súlyos probléma, de emellett az alkoholfogyasztás számos rákbetegség kialakulásának esélyét is növeli. 

Ezért a mérsékelt fogyasztás ajánlott, de még jobb, ha teljes mértékben kizárjuk az életünkből az ilyen italokat.

5. Védőoltások

Becslések szerint világszerte a daganatos betegségek 13 százalékáért felelős valamilyen vírus. Ezek közül jól ismert a humán papilloma vírus (HPV), amely akár méhnyakrákot is okozhat nőknél.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés