Hirdetés

Elképesztő, amit a német nyugdíjasok művelnek Magyarországon

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Meglepő adat látott napvilágot: néhány év leforgása alatt negyedével nőtt a Magyarországon élő német nyugdíjasok száma. Ez persze nem véletlen, két oka is van a növekedésnek.

Jelenleg már 14 700-nál is több olyan német nyugdíjast tartanak nyilván, aki Magyarországra kéri a nyugdíjának a folyósítását. Öt évvel ezelőtt ez még 11 700 volt, vagyis néhány év leforgása alatt közel 25 százalékkal emelkedett a számuk - írja a Világgazdaság.

A német Mitteldeutscher Rundfunk (MRD) televíziós csatorna szerint két oka van annak, hogy egyre több német nyugdíjas választja Magyarországot, különösen a Balaton térségét. Az egyik az alacsony árak. Egy ingatlanközvetítő arról beszélt, hogy havi 800 euróból úgy lehet élni Magyarországon, mint „Marci Hevesen”. 

Emellett a magyar kormány migráció-politikája is tetszik az ideköltöző németek egy részének.

Mindeközben a magyar nyugdíjasoknak nincs könnyű dolguk: nemrég írtunk arról, hogy az infláció őket kiemelten sújtja. Ráadásul Magyarország egyes településein is nagyok az eltérések: az öregségi nyugdíj átlagos összege Budapesten volt a legmagasabb, 248 415 forint havonta. A legalacsonyabb Bács-Kiskun vármegye átlaga volt, de az átlagos ellátás összege Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben sem haladta meg a 190 ezer forintot. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés