Hirdetés

Elegük van a nyugdíjasoknak, alig jönnek ki a pénzükből

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ismét nagyon nehéz helyzetbe kerültek a magyar nyugdíjasokMárciusban még mindig 25%-ot meghaladóan emelkedtek az árak átlagosan, de a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a nyugdíjasok fogyasztói kosarában lévő termékeknél ennél is magasabb, 26,7 százalék volt az infláció. 

"Vettem egy kockatésztát, egy túrót és egy tejfölt, valamint egy kenyeret, és több mint 3200 forintot fizettem" - mondta Kiss János nyugdíjas az RTL Híradónak, megjegyezve, hogy két éve fele ennyit sem fizetett volna. "Egy hónappal ezelőtt 200-300 forinttal olcsóbb volt minden, mint most, úgyhogy megint emeltek" - panaszkodott Szabó Margó a kameráknak. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése szerint idén közel 20 százalék is lehet az éves infláció. A nyugdíjakat a kormány csak 15 százalékos éves inflációra számítva emelte meg, azonban ez már most kevésnek tűnik. 

A Portfolio.hu elemzője az RTL Híradónak elmondta, pont azok a termékek és szolgáltatások drágulnak a legjobban, amikből a nyugdíjasok viszonylag magasabb arányban fogyasztanak. 

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint további kiigazításra lenne szükség. "Az infláció nagyon lassú csökkenése miatt további 3 százalék nyugdíjemelésre lenne szükség, minél előbb, mondjuk legkésőbb júniusban. Utána meglátjuk, hogy az év végéig milyen egyéb korrekcióra van még szükség" - mondta Juhász László elnök. 

A kormány egyébként tavaly júniusban is emelte a kormány a nyugdíjakat, azonban az elemző szerint a költségvetés mozgástere korlátozott. "Nagyon nehéz lesz megtalálni azt a plusz 200-250 milliárd forintot, ami a nyugdíjasok kompenzálásához szükség lenne" - tette hozzá Csiki Gergely, a Portfolio elemzője. 

A kormány arra a kérdésre nem válaszolt, hogy terveznek-e évközbeni kompenzációt, de azt írták, hogy a 2023-as költségvetés minden forrást biztosít a nyugdíjak értékállóságának megőrzéséhez. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés