Hirdetés

Ki volt Aaron Bushnell és miért gyújtotta fel magát a washingtoni izraeli nagykövetség előtt?

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Hamász-barát és anarchista szimpátia, kemény osztályharcos elkötelezettség és egy kőkemény amerikai katona – Aaron Bushnell tragikus története.

Aaron Bushnell, az amerikai légierő mérnöke órákkal azután halt meg, hogy vasárnap felgyújtotta magát a washingtoni izraeli nagykövetség előtt. Bushnell élőben közvetítette utolsó pillanatait - a hátborzongató felvételeken az látható, ahogyan nyugodtan sétál a követség kapuja előtt a végcéljához, majd egy gyúlékony folyadékkal leönti magát, meggyújtja a folyadékot, és ő maga lángba borul - írja a New York Post.

A terepszínű egyenruhába öltözött, acélos tekintetű katona a videóban azt mondta: "Nem leszek többé cinkosa a [gázai] népirtásnak. Szélsőséges tiltakozó akcióra készülök" - tette hozzá, mielőtt többször is azt kiáltotta: "Szabad Palesztinát!", miközben a tűz elnyelte, és végül összeesett.

Mit tudunk Bushnellről?

Hivatkozás másolása

Aaron Bushnell feltörekvő informatikus mérnök volt komoly tervekkel. 2020 májusában kezdte meg a légierőnél az alapkiképzést, és "osztálya legjobbjaként végzett" - áll a LinkedIn-profiljában, amelyen hétfőn az szerepelt, hogy a profil "Aaron Bushnell szakmai öröksége előtt tiszteleg és állít emléket".

Bushnell utolsó állomáshelye katonaként a texasi San Antonio volt - távol a Massachusetts-i Cape Cod-ban fekvő Orleansban élő családjától. Halála idején szoftverfejlesztési és üzemeltetési mérnökként dolgozott és kiberbiztonsági képzésben is részesült.

"A hadseregben töltött időm során mind vezetői, mind követői szerepkörben, valamint a különböző civil szerepkörökben szerzett korábbi munkatapasztalatom során fejlődtem a csapatmunka terén, és nagyon jó kommunikációs készségekre tettem szert" – írta a Linkedinen Bushnell, akit 2023 márciusában léptettek elő utolsó munkahelyén.

"Magas rangú vezetők dicséretben részesítettek, amiért képes voltam elmagyarázni nekik összetett technikai kérdéseket. Sok ilyen készséget tudok kamatoztatni bármilyen szerepkörben". Bushnell önmagát "feltörekvő szoftvermérnökként" jellemezte, és azt írta, hogy "jelenleg a Western Governor's University szoftvermérnöki alapképzését végzi" (a tervek szerint 2025 májusában végezte volna el), bár az oldalon az is szerepelt, hogy valójában a Southern New Hampshire Universityre (SNHU) jár.

"Mélyen elszomorított minket Aaron halálának híre, és az SNHU közössége mély részvétét fejezi ki Aaron családjának és barátainak" - közölte az iskola az ABC-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

A légierő hétfőn szűkszavúan nyilatkozott Bushnellről és haláláról, csak annyit erősítettek meg, hogy egy aktív szolgálatban lévő katonatiszt halt meg a felkavaró incidensben.

"Ez mindenképpen tragikus esemény" - mondta hétfőn a Pentagon sajtótitkára, Patrick Ryder vezérőrnagy újságíróknak, hozzátéve, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter "figyelemmel kíséri a helyzetet". "Természetesen részvétünket fejezzük ki a pilóta családjának" - mondta Ryder.

Egy vallásos család gyermeke

Hivatkozás másolása

Bushnell vallásos családba született, a család meglehetősen ismert szülővárosukban, Orleansban.

Az 57 éves apa, David egy építészeti cég építési munkálatait felügyeli - a Facebook-oldalán olyan oldalakra mutató linkeket oszt meg, mint az Átváltoztatás Temploma és a Jézus Közösség -, a szintén 57 éves anya, Danielle pedig a Paraclete Press, egy keresztény könyveket és zenét kiadó cégnél dolgozik "beszerzőként és szerződéskezelőként". Aaron Bushnell tinédzserként két évig dolgozott a Paraclete informatikai és webfejlesztő cégénél.

Danielle online céges önéletrajzában ez áll: "Szenvedélyei közé tartozik az amerikai történelem és állampolgári ismeretek tanítása magántanulóknak, basszusklarinéton való játék, kutyája, Jasper és macskája, Lilac gondozása". Maga Aaron is zenélt, néhány évvel ezelőtt egy helyi ütőegyüttesben játszott öccsével.

A Nauset Public Schools hétfőn közölte, hogy "szívfájdalommal értesült egyik volt diákunk, Aaron Bushnell korai haláláról. Bushnell úr 2003-2007 és 2013-2014 között a Nauset Public Schools tanulója volt" - közölte a tankerület a WBZ-TV-vel közleményében. "Iskolai közösségünket elszomorítja Bushnell úr halála, és részvétünket fejezzük ki családjának és barátainak".

Anarchista hajlamok

Hivatkozás másolása

Aaron két ohiói anarchista csoportot – a Burning River Anarchist Collective-et és Mutual Aid Street Solidarityt - kedvelt a Facebook-oldalán. Szintén kedvelte a radikális Hamász-párti Students for Justice in Palestine (Diákok a Palesztinai Igazságért) csoport Kent State Universityn működő tagozatát. 

Több mint négy hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász 250-nél is több túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 130-an maradtak az ostromlott Gázában. A Hamász támadása példátlan politikai válságot okozott Izraelben, ahol történelmi mélypontra került Benjámin Netanjahu miniszterelnök és kormánya népszerűsége. 

Október 17-én, 10 nappal azután, hogy a Hamász Izraelben bestiális mészárlást kezdett, és ezzel kirobbantotta a gázai háborút, az anarchista csoport a Black Rose Anarchist Federation által készített interjút is megosztott, amelynek címe: "Hangok a frontvonalból a megszállás ellen": Interjú palesztin anarchistákkal". Ebben a Fauda szólalt meg, "egy ciszjordániai központú kis csoport, amely magát palesztin anarchista szervezetként azonosítja, és amelynek tagjai az október 7-én kirobbant háborúról mondták el véleményüket.

"Reméljük, hogy ez az interjú egy lépés lesz az amerikai forradalmárok és a palesztinai harcos fiatalok közötti kapcsolatteremtésben, valamint egymás jobb megismerésében és megértésében" – közölte a Black Rose.

A Fauda egyik megkérdezett tagja a beszélgetés során azt mondta: "Szeretném elmondani minden testvérünknek szerte a világon, nem csak az Egyesült Államokban, hogy soha ne bízzatok abban, amit a globális média mond nektek. "Szeretném, ha tudnátok még valamit, mégpedig azt, hogy a Palesztin Hatóság és Mahmúd Abbász elnök egyáltalán nem képvisel minket, a palesztin népet. Mi elutasítjuk a [Palesztin] Hatóságot, és elutasítjuk Abbászt és minden miniszterét".

A New York Post megkeresésére a Burning River hétfőn nem kívánta kommentálni Aaron Bushnell halálát, egy e-mailben azt írták, hogy "egyikük sem ismerte" Bushnellt.

A pilóta utolsó órái

Hivatkozás másolása

Két órával azelőtt, hogy vasárnap délután 1 körül élve elégette magát, Aaron Bushnell egy hátborzongató utolsó üzenetet tett közzé a Facebookon.

"Sokan szeretjük megkérdezni magunktól: 'Mit tennék, ha a rabszolgaság idején élnék? Vagy a faji szegregáció idején a déli államokban? Vagy az apartheid idején? Mit tennék, ha az országom népirtást követne el?' A válasz az, pontosan azt, amit most teszel" - írta.

Az üzenet tartalmazott egy linket egy Twitch livestreamre, amelyet később Bushnell arra használt, hogy a világnak közvetítse saját borzalmas végét.

"Üdv, a nevem Aaron Bushnell, az Egyesült Államok Légierejének aktív szolgálatot teljesítő tagja vagyok, és nem leszek többé részese a népirtásnak" - mondja a fiatalember tárgyilagosan a felvételen, miközben vasárnap délután a nagykövetség előtt sétált végcélja felé.

"Szélsőséges tiltakozásra készülök, de ahhoz képest, amit az emberek Palesztinában a gyarmatosítók keze által átéltek, ez egyáltalán nem szélsőséges. [És] ez az, amit az uralkodó osztályunk normálisnak ítél".

A nagykövetség kapuja elé érve egy termoszból gyúlékony folyadékot öntött magára, majd megpróbálta meggyújtani az egyenruháját, de elsőre nem sikerült, így inkább a lába körül összegyűlő folyadékot gyújtotta fel, és lángba borult.

"Szabad Palesztinát!" - kiáltotta többször is, miközben a karjaival hadonászott. A lángoló Bushnell döbbenetes módon körülbelül 45 másodpercig állva maradt, mielőtt a földre rogyott volna, ezalatt ruhája megégett, teste pedig elszenesedett.

Kritikus állapotban szállították kórházba, és vasárnap este meghalt - közölték a hatóságok és a légierő illetékesei.

Két ember, akik Bushnell barátainak vallották magukat, halála után beszéltek Talia Jane független újságíróval, aki hétfőn tette közzé szavaikat az X-en.

"Ő az egyik leginkább elvhű elvtársam, akit valaha ismertem" - mondta egy Xylem nevű személy, aki a jelek szerint Bushnell-lel együtt dolgozott a San Antonióban élő hajléktalanok támogatásán.

Egy másik, Errico nevű barát elmondta, hogy 2022-ben találkozott Bushnell-lel, hozzátette: "Aaron a legkedvesebb, legszelídebb, legbolondabb srác volt a légierőnél. Mindig mosollyal az arcán próbált azon gondolkodni, hogyan érhetnénk el valójában mindenki számára a felszabadulást".

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőket segítő, ingyenes, 116-123-as telefonszámot!

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés