Hirdetés

Csúnya dologgal bukott le az egyik magyar bank

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Ha Ön is itt bankol, jó, ha tud róla: a Magyar Nemzeti Bank 19 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra és 1 millió forintot a bank irányítása alatt álló MagNet Faktorra.

A bankot hitelkockázati, értékvesztés-elszámolási, betétbiztosítási, adatszolgáltatási és vállalatirányítási hiányosságok miatt bírságolták meg. A jegybank hangsúlyozta, hogy a hitelintézeti csoportnál feltárt problémák nem veszélyeztetik annak megbízható működését - írja az MTI.

Kiderült, hogy a MagNet Bank nem megfelelően kezelte a hitelkockázatokat, nem a méretével és tevékenységével összhangban lévő, megfelelő hitelkockázat-kezelési kultúrát és struktúrát, illetve kontrollrendszert működtetett. 

Az igazgatóság nem gyakorolt hatékony irányítást a hitelkockázatok kezelését illetően, továbbá nem tett meg mindent a hitelkockázati stratégia és politika végrehajtásának gyakorlati megvalósítására, illetve az ahhoz szükséges feltételek biztosítására. Hiányosságokat tárt fel a vizsgálat a hitelkockázatok terén az értékvesztési modellek kapcsán, illetve az átstrukturálás szabályozása terén is.

A MagNet Bank egyes felügyeleti adatszolgáltatásai hibásnak bizonyultak és hiányosak voltak a felügyeleti jelentések összeállítására vonatkozó belső folyamatszabályozások is. 

A vizsgálat a MagNet Faktor részvénykönyvi adatai kapcsán is tárt fel hiányosságot, amellyel összefüggésben kötelezte a társaságot, hogy tegyen eleget a fennálló törzsadat-bejelentési kötelezettségének.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés