Hirdetés

Milák csodálatos, de van egy aggasztó jel

Nap Híre portré Nap Híre

Selmeci Attila értékelte a visszatérő Milák Kristóf Országos Bajnokságon nyújtott teljesítményét. Selmeci 8 évet dolgozott együtt az úszóval, aki a 2019-es világcsúccsal megszerzett világbajnoki aranyát és az olimpiai elsőséget is egykori edzőjével érte el. Selmeci előrebocsátotta: nemcsak mint egykori edzője nézi a teljesítményét, hanem mint a hazai szövetség (MÚSZ) alelnöke is, és mint az egyik legnagyobb szurkolója.

200 pillangón azt láttam, hogy óvatosan kezdett, érződött rajta, hogy egy éve nem versenyzett. Nála azért jellemző volt, hogy a délelőtti úszás után délután képes két másodperces vagy annál nagyobb javulásra. Ez most elmaradt, ami figyelmeztető jel. Az is érződött, hogy ilyen időt ezen a távon egy- vagy kéthónapos felkészüléssel nem lehet elérni. Januárban vagy februárban ő már dolgozott, igaz elsősorban nem a medencében

- mondta a Telexnek Selmeci. Beszélt arról is, hogy Milák talán jobban úszott volna, ha nem ez az első versenye tavaly április óta. "Az irambeosztásán éreztem egy kis bizonytalanságot, de a mozgása mindvégig összeszedett és rendezett volt. Maga az időeredmény jól hangzik egy ilyen kihagyás után, de nehéz belelátni a fejébe, hogy ő ezzel maradéktalanul elégedett volt-e, vagy esetleg titkon, vagy kevésbé titkon jobbra számított. Ha onnan közelítünk, hogy ha korábban beleáll az intenzív alapozó munkába, akkor most jobb időt ért volna el. Ma már ezen felesleges tanakodni, mert az olimpián, július végén senki nem lesz arra kíváncsi, mit csinált januárban, egyedül a teljesítmény a lényeg. Az akkori teljesítményhez a mostani jeleket megfelelően kell analizálni, azokból érteni és tanulni.”

Az egykori edző látta, hogy Milák 50 gyorson repült a vízben, olimpiai szinten belül érte el a falat, ebből azt a következtetést le lehet vonni: a gyorsasági munkát megkapta, rengeteg sprintet úszott, és a robbanékonysága is szembetűnő. A 200 pillangó ugyanakkor egy gyilkos táv, ami speciális munkát igényel – a nagy igénybevétel mellett ritmusa is van –, állóképességi munka nélkül a korábbi eredményeihez képest még van különbség. Egy éve, amikor nagyobb terhelést kapott télen, akkor 1:52,88-nál állította meg az órát, most 1:54,9-cel nyúlt be a célba.

Selmeci beszélt arról is a lapnak, hogy érthető volt Milák hosszabb kihagyása, ugyanis a klasszis 16 éves kora óta minden évben, minden nyárra csúcsra volt járatva, és a teste és a feje tiltakozott a kemény munka hallatán. Egyetlen kivétel volt az elmúlt években, a koronavírusos leállás, ám utána Milák elkapta a koronavírust, ami nagyon megviselte, ráadásul sok izmot is vesztett. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés