Hirdetés

Brüsszel a mi pénzünkből küldi a halálba a migránsokat

Nap Híre portré Nap Híre

A három, Brüsszel által megbízott önkényuralmi rendszer sivatagba, a halálba küldene embereket, vagy olyan országba, ahol a dzsihadisták és az orosz Wagner-zsoldosok fenyegetik életüket. 

Mauritánia, Marokkó és Tunézia a legkeményebb rendőri eszközökkel, jogsértően, brutálisan jár el a migránsokkal szemben – az Európai Unió jelentős támogatásával, benne sok százmillió euróval. 

A Washington Post, a Der Spiegel és egy sor nyugati oknyomozó portál 39 riportere egy éven át a helyszínen vizsgálta meg a helyzetet. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke éppen egy éve járt Tunéziában, Mark Rutte holland és Georgia Meloni olasz kormányfő kíséretében. Kais Saied elnökkel, aki az önkényuralom élén áll, megállapodtak: ha visszatartja az Európába igyekvő afrikai migránsokat, 1 milliárd euróig terjedő összeget kaphat, ebből több mint 100 milliót csak a határvédelemre - írja a Hírklikk.  

A tunéziai rendőrség és a Nemzeti Gárda ezerszám gyűjtötte be, rakta buszokba és vitte a sivatagi határra a migránsokat. Tunéziában 11 ilyen bizonyított esetet tartanak nyilván, mindegyiknél legalább száz emberről volt szó. Az elfogott migránsokat kivitték a líbiai, illetve az algériai határ közelébe és sorsukra hagyták őket. 

Az ENSZ líbiai missziójának adatai szerint a tunéziaiak ebben az évben március végéig mintegy 9 ezer embert tettek át a határon, közülük legalább 29-en meghaltak.

Tunéziában, Marokkóban és Mauritániában emberek ezreit, akiknek fekete a bőrszíne, elfogják és kiteszik a sivatagba, vagy a határra. A szemtanúk szerint mind a három országban szabályos hajtóvadászatot folytatnak fekete bőrű emberek után. Elkapják őket az utcán, rabomobilba kerülnek – majd a börtön után a Szaharába.

Marokkó hivatalos adatai szerint a biztonsági erőik tavaly több mint 75 ezer migránst vettek őrizetbe. A hatóságok mindenesetre tagadják, hogy megsértenék az emberi jogokat. 

A spanyolok azon fáradoznak, hogy visszatartsák a Kanári-szigetekre irányuló migrációt. Oda az idén már csaknem 16 ezer további menekülő érkezett, sokan közülük Mauritániából. Februárban Pedro Sanchez spanyol kormányfő és Ursula von der Leyen Mauritánia fővárosába utazott, és további 500 millió eurót ígértek az országnak, ha „menedzseli” a migrációt. A látogatás küszöbén az Európai Parlament határozatban rögzítette, hogy vannak országok, ahol önkényesen bebörtönözik, kínozzák, majd tömegesen Szenegálba és Maliba toloncolják a migránsokat. Maliban dzsihadista bandák terrorizálják a lakosságot, mellettük ott állomásoznak az orosz Wagner-zsoldosok és napirenden vannak a brutális kivégzések. Ilyen körülmények között még egy legális kiutasítás is jogsértőnek minősül.

A nemzetközi tényfeltáró vizsgálat szerint az érintett uniós tagállamok és az Európai Bizottság nem csak tudnak arról, ami történik, hanem ők biztosítják ehhez az anyagi források mellett a járműveket, a kiképzést. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés