Hirdetés

Börtönbüntetést kapott Tunézia volt elnöke

Nap Híre portré Nap Híre

Távollétében ítélték nyolc év börtönre pénteken Tunéziában Monszef Marzúkit, az ország volt elnökét a nemzetbiztonság megsértése és felbujtás címén - közölte Mohamed Zitúna, az illetékes tuniszi büntetőtörvényszék szóvivője.

Zitúna szerint az ítéletet a volt államfő Párizsban tett felbujtó nyilatkozatai alapozták meg. A szóvivő ugyanakkor nem részletezte a vádakat. A francia fővárosban élő Marzúkit 2021-ben már egy másik ügyben - szintén távollétében - négy év szabadságvesztéssel sújtotta egy tunéziai bíróság. 

Marzúki, aki 2011-től 2014-ig volt az észak-afrikai ország elnöke, a hivatalban lévő államfő heves bírálójának számít. A Kaisz Szaíd elnök vezette észak-afrikai országban tavaly február óta több mint 20 ellenzéki politikust, köztük Rasíd Gannúsit, a legnagyobb tunéziai ellenzéki párt vezetőjét és másokat, köztük üzletembereket tartóztattak le "terrorista tevékenység" vádjával, de ők tagadják bűnösségüket.

A tunéziai parlamentet 2021 nyarán feloszlató, és azóta rendeleti úton kormányzó Szaíd elnököt alkotmányos puccs végrehajtásával vádolják politikai ellenfelei, de ő arra hivatkozik, hogy ilyen intézkedésekre volt szükség az ország káosztól való megmentéséhez, továbbá kitart amellett, hogy lépései törvényesek voltak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés