Hirdetés

Miért hallgat III. Károly, miközben lángba borulnak a brit városok?

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

III. Károly brit királyt bírálatok érik, amiért hallgat a múlt hét eleje óta tartó zavargásokról, amelyek egy három gyermek halálát okozó késes támadást követően kezdődtek.

Miközben az uralkodó és felesége, Camilla részvétét fejezte ki a július 29-én történt tömeges késelésben megölt három lány családjának, a Buckingham-palota nem kommentálta az ezt követő zavargásokat.

"Meglep, hogy a király mint államfő nem lépett fel erőteljesebben, tekintve, hogy ez egy veszélyes pillanat az Egyesült Királyság számára" - mondta Ed Owens történész és királyi kommentátor.

Craig Prescott alkotmányjogi szakértő szerint azonban "a monarchia nem kommentálja az aktuális politikai eseményeket".

"Amint a zavargások lecsillapodnak, elvárható, hogy a királyi család tagjai meglátogassák az érintett helyeket, és talán többet láthatják őket multikulturális környezetben" - írta Prescott az X-en közzétett bejegyzésében. "Ha a király megszólal erről, akkor [meg kell szólalnia] a következő nagy témával, és az azutánival kapcsolatban is" – értékelt Prescott.

Károly hallgatása összhangban van édesanyjának, a néhai II. Erzsébet királynőnek a gyakorlaával, aki hasonlóan csendben maradt a legutóbbi, 2011-ben Angliát megrázó zavargáshullám idején. Ezt jellemzően azzal az elvárással magyarázzák, hogy a brit uralkodók kerülik a politikai jellegűnek tartott dolgok kommentálását.

Owens szerint Károly, aki az év eleji rákdiagnózisa után fokozatosan visszatért a nyilvános feladatokhoz, két fő okból nem reagált nyilvánosan. Egyrészt "kormánya azt tanácsolhatta neki, hogy ebben a szakaszban nem lenne bölcs dolog közvetlenül beavatkozni". Másrészt az uralkodó maga is túlságosan "gyúlékonynak" tarthatta a kérdést. "A viták kiélezése a brit közvélemény bizonyos rétegeinek elidegenedéséhez vezethet" - mondta Owens az AFP-nek.

A hatóságok a szélsőjobboldali elemeket és "gengsztereket" okolták a zavargásokért, amelyek során mecseteket és bevándorlással kapcsolatos helyszíneket vettek célba. Azzal vádolják őket, hogy a késeléses tragédiát és a bevándorlás mértéke miatti növekvő jobboldali aggodalmakat szélsőséges ügyeik előmozdítására próbálják felhasználni.

Owens megjegyezte, hogy az uralkodó korábban előszeretettel emlegette a legális migráció és a multikulturalizmus előnyeit. De a mostani hallgatása jellemzőnek tekinthető „az illegális migráció e nagyon is konkrét témájában”, amely politikailag továbbra is megosztó - tette hozzá.

Bonyolítja a helyzetet az is, hogy a zavargásokban sok olyan ember vesz részt "hazafinak nevezik magukat" - mondta Owens. "Ezek közül az egyének közül néhányan a (királyi) intézmény természetes támogatói lehetnek" – tette hozzá. Pontosan ezért úgy véli azonban, hogy fontos lenne, hogy az uralkodó "állást foglaljon, és azt mondja: 'a mi nevünkben ne, ez nem az a fajta viselkedés, amit bárkitől is elvárunk ebben az országban'".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés