Hirdetés

Nagyon, nagyon furcsa dolog derült ki Mészáros Lőrincék jachtozásáról

Nap Híre portré Nap Híre

Matolcsy György válaszából kiderült, hogy jogszabálysértő módon vették meg a Rose d'Or névre hallgató luxusjachtot

A Mészáros Lőrincet és Várkonyi Andreát szállító luxusjacht megszerzésének körülményeiről, ellenőrzéséről kérdezte a momentumos Tompos Márton Matolcsy Györgyöt. A politikus arra volt kíváncsi, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lefolytatta-e már az Euroleasing Zrt. ellenőrzését abban az időszakban, amikor a céghez került a Rose d’Or.

Matolcsy György emlékeztetett: az MNB tavaly augusztustól — helyszíni ellenőrzést is magába foglaló — csoportszintű átfogó vizsgálatot folytatott le az MBH Csoportnál, vagyis az MBH Bank Nyrt.-nél és az irányítása alatt álló leányvállalatainál, így az Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél is. A vizsgálat után a jogszabálysértések miatt az MNB az Euroleasinget 6 millió forintra büntette, kötelezte, hogy a feltárt hiányosságokat (vállalatirányítás, hitelkockázat-kezelés, informatikai biztonság) december 31-ig szüntesse meg - írja a 24.hu

A kérdéses eszközvásárlásról az MNB az Euroleasing 2023. június 30-i adatszolgáltatásából értesült, amely már nem képezte az átfogó vizsgálat részét. Matolcsy György jelezte, folyamatosan figyelemmel kísérik a pénzügyi szervezetek működését, megteszik a szükséges intézkedéseket a jogsértések megszüntetése, szankcionálása érdekében, de a vizsgálataik közben megismert információkról és az azok keretében elemzett egyedi ügyletekkel kapcsolatban az MNB a titokvédelmi szabályok alapján nem adhat tájékoztatást.

Matolcsy György válasza megerősítette, hogy a 75 millió eurós jachtot egy olyan Mészáros Lőrinchez köthető cég szerezte meg, amely a tavalyi üzleti évben 1,6 milliárdos veszteséget halmozott fel, jogszabálysértéseket követett el. Az is érdekes, hogy a Szabad Európa szerint a Rose d’Or (ideiglenes) regisztrációs adatai alapján csak július 5-e óta tulajdonos az Euroleasing, miközben erről már június végén tájékoztatta az MNB-t - jegyezte meg a lap. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés