Hirdetés

Orbánról, Csányiról, Lázárról és Magyar Péterről is kitálalt Mészáros Lőrinc

Nap Híre portré Nap Híre

Az Indexnek adott interjút az ország leggazdagabb embere, amelyben Orbán Viktorról, a magyar vállalkozókról, Lázár Jánosról, Magyar Péterről is szó volt.

Az interjúban szóba került a Mészáros Csoport külföldi terjeszkedése, valamint azok a kritikák, amelyek szerint Mészáros a neki lejtő pályának köszönhetően gazdagodott volna meg. Az is kiderült: Mészáros Lőrinc elégedett az MBH Bank jelenlegi helyzetével, viszont Mészáros-tulajdonú bolthálózat egyelőre nem lesz.

Orbán Viktorról: „A mi kapcsolatunk barátság, ami a bizalmon alapszik, de külön úton járunk, hiszen a miniszterelnök úr 1989 óta politikus, én pedig 1992 óta vagyok vállalkozó. Ebben tettem egy kis kitérőt, hisz 2011-től majdnem két cikluson át polgármester voltam Felcsúton, igaz, a gazdasági tevékenységemet akkor sem adtam fel, amikor szolgáltam a településemet. A gazdasági fejlődésem nem két nap alatt történt meg, hanem az elmúlt 32 év munkájával jutottam el idáig. A vállalkozói világ minden lépcsőfokát megjártam, hiszen voltam kis-, közép- és nagyvállalkozó is. Ebben voltak jobb és kevésbé jó időszakok, de napról napra mindent annak rendeltem alá, hogy mindig legalább egy lépéssel előrébb tudjak jutni az utamon.”

A magyar vállalkozókról és a hazai piaci viszonyokról: „Határozott cél volt ugyanis, hogy ne csak a külföldi tulajdonú, multinacionális vállalatok tudjanak Magyarországon fejlődni, hanem a magyar vállalkozók is kiteljesedhessenek. Ez egyben óriási rizikó volt, hiszen ha a gazdasági élet szereplői túlságosan megerősödnek, azok veszélyessé is válhatnak a regnáló kormányra, de ezt felvállalták, hogy egészséges hazai-nemzetközi viszonyokat teremtsenek a versenyszférában.”

Saját meggazdagodásáról: „Hatékonyan dolgozom, és a vállalkozásaimat mindig hatékonyan fejlesztettem. A vállalkozásaimra költöttem az összes jövedelmemet, és nem a luxusra az elején, hiszen tisztában voltam azzal, hogy csak úgy tudok előre haladni, ha minden megtermelt forintot visszaforgatok a vállalkozásaimba.”

Lázár János azon kijelentéséről, hogy több Mészáros Lőrincre lenne szükség az országban: „Nagyra becsülöm Lázár Jánost, nagy munkabírású ember, adni kell a szavára, hiteles, amit mond, és ő az a miniszter, aki most már jó ideje kiáll a magyar vállalkozások mellett, és támogatja őket mindenben.”

Magyar Péterről: „Bár a bankunkban felügyelőbizottsági tag volt, Magyar Pétert én személyesen nem ismerem, nem is avatkozom bele az ügyeibe. A nevét is csak onnan ismertem, hogy Varga Judit volt férje. Ő a politikai színpadon van, én a gazdasági életben élek, nincs közös pontunk. Ha valakinek én vagyok a témája, azt nem veszem támadásnak, Pesty László esetében sem, aki egyébként egy vicces ember. Lehet, hogy nekik ez a dolguk, hogy a köz érdeklődését fenntartsák, nekem meg az, hogy a vállalataim minél sikeresebbek legyenek.”

A Mészáros csoport külföldi terjeszkedéséről: „A cégcsoport fejlődése az országhatárokon belül már korlátozott, ezért stratégiai cél a külföldi terjeszkedés, jellemzően azokban az iparágakban, amelyekben idehaza is erősek vagyunk. Ilyen terület a mezőgazdaság, a hazai első hely mellett nyitunk a régiós piacokra, márpedig a Rabo a legnagyobb horvátországi almatermelő cég, akvirálása profilba illő. A Lukavac cementgyár megszerzése talán ennél is egyértelműbb: az alapanyag-ellátás köztudottan nehézkes az építőiparban, elképesztő volatilitás jellemzi a beszerzéseket, a saját gyártóbázissal csökken a kiszolgáltatottság. A szállodaiparban Horvátország és Montenegró mellett Ausztriában már vannak érdekeltségeink, de megyünk tovább, például Rijeka mellett, Iciciben ötcsillagos luxusszállodát építünk, amit 20 évig a Marriott üzemeltet majd. Elsősorban Európában terjeszkedünk, de Észak-Afrikában, Líbiában, illetve a Közel-Keleten, Ománban is vannak érdekeltségeink. (…) szétnéztem Európában, ennyinemű tevékenységgel foglalkozó cégcsoportból csak egyetlen egy van a miénken kívül, Törökországban.” 

Azokról a kritikákról, amelyek szerint a neki lejtő pályának köszönhetően gazdagodott meg: „Valamilyen szinten minden ország védi a nemzeti vállalatain keresztül a maga érdekeit, de nincs az a protekcionista gazdaságpolitika, amiben ne tudnánk versenyre késztetni a konkurenciát. Versenyhelyzet van, itthon és mindenhol máshol is.” Mészáros Lőrinc úgy véli: „Az egy ultraliberális, már-már kommunista jelmondat, hogy nálunk a magyar vállalkozók csak úgy megkapják a munkákat, osztogatják nekik. Nem igaz, ezt kikérem magamnak, de kikérem minden magyar vállalkozó nevében. Ez egy tévhit, egy vicc. A megrendelésekért meg kell dolgozni, versenyezni, elnyerni, majd első osztályú minőségben, határidőre, pluszköltség nélkül elvégezni a munkát – állva a sarat a külföldi tulajdonú, multinacionális vállalatokkal szemben is.”

A másik leggazdagabb magyarról: „Csányi Sándorhoz barátság fűz, nem hiszem, hogy ezen a színtéren rivalizálnánk. Van persze olyan terület, ahol versenyzünk, ilyen például a bankszektor.”

Simicskáról és Orbánról: arra a kérdésre, hogy akkor is ennyire sikeres lett volna-e az utóbbi 10 éve, ha 2015-ben Orbán és Simicska nem vesznek össze, Mészáros Lőrinc így válaszolt:Nem hiszem, hogy ez a vita gazdasági kérdés volt, sokkal inkább politikai természetű, aminek a végkifejletét ismerjük. Az én életemet nem befolyásolta ez az ügy.”

Az MBH-bankról: „Nagyon elégedett vagyok, remélem, a többi tulajdonos is az, kiváló menedzsment irányítja a bankot. Az egyetlen célunk az lehet, hogy Barna Zsolt elnök-vezérigazgató vezetésével elérjük az első helyet a bankszektorban. Jelenleg a második legnagyobb bank vagyunk Magyarországon az OTP mögött. Itt valóban van egy verseny közöttünk Csányi Sándor barátommal, de ez egy egészséges verseny, győzzön a jobbik! Ők hosszú ideje külföldi kifektetésekkel haladnak, ránk a mostani sikeres stabilizáció után még rengeteg munka vár.” 

Lesz-e Mészáros-tulajdonú bolthálózat? „Fontos része lenne az életünknek a kiskereskedelem, de felépíteni egy új brandet, egy új hálózatot ha nem is lehetetlen, de valószínűleg annyi pénzt égetnénk el, hogy az felelőtlenség lenne. Nem titok, hogy több lehetőséget is megvizsgáltunk itthon és a környező országokban, de eddig mindig arra a döntésre jutottunk, hogy egyelőre ne fektessünk be a kiskereskedelembe.”

A Puskás Akadémiáról: „Mérföldkő volt a Puskás Akadémia 2006-os megalapítása a magyar futballban, miután a tehetséggondozás évtizedekig elhanyagolt terület volt (…) Világszínvonalú az akadémiánk, pedig nem a levegőbe beszélek, viszonyításképpen láttam az európai topklubok, így a Real Madrid, a Barcelona, a Bayern München vagy éppen az Arsenal műhelyeit.” 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés