Hirdetés

Az AI irgalmatlan sok pénzt hozott a Samsungnak, de most bajba kerülhetnek

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A dél-koreai Samsung Electronics több tízezer dolgozóját képviselő szakszervezet szerdán közölte, hogy határozatlan időre meghosszabbítja háromnapos sztrájkját, hogy tárgyalásokra kényszerítse a vállalatvezetést.

Nemrég mi is írtunk arról, hogy a Samsung Group hatnapos munkahét végzésére kötelezi a vállalatcsoporthoz tartozó leánycégek vezetőit. A döntést gazdasági okokkal indokolták, többek között az emelkedő olajárakkal, a magas hitelfelvételi költségekkel és a dél-koreai won erős leértékelődésével indokolták. A nem vezető beosztású alkalmazottak továbbra is heti öt napot dolgozhatnak, azonban a vezetőket a hatnapos munkavégzésre kötelezik a Samsungnál

Arról is beszámoltunk, hogy magzatkárosító oldószer került ki a Samsung-gyár közelében lévő gödi földekre – közölte a Greenpeace. 

Nemrég a dél-koreai kormányhoz köthető egyik ügynökség elismerte, hogy ok-okozati összefüggés van a Samsung Electronics cégnél tapasztalt veszélyes munkakörülmények és a terhességük alatt a vállalatnál dolgozó egyes nők gyermekeinél azonosított veleszületett rendellenességek között.

Úgy tűnik, most újabb problémák vannak a vállalatnál a második negyedév rekordnyeresége ellenére.

A Samsung Electronics több tízezer dolgozóját képviselő szakszervezet szerdán közölte, hogy határozatlan időre meghosszabbítja háromnapos sztrájkját, hogy tárgyalásokra kényszerítse a vállalatvezetést – írja az AFP.

Giganyereség, gigasztrájk

Hivatkozás másolása

A sztrájk a technológiai óriás történetének legnagyobb ilyen akciója, és fokozza a nyomást a chipgyártó vezetőségére, amely a múlt héten hatalmas második negyedévi működési nyereségnövekedést jósolt.

"Július 10-től határozatlan idejű általános sztrájkot hirdetünk, miután megtudtuk, hogy a menedzsment nem hajlandó tárgyalni" - áll a Samsung Electronics National Union közleményében.

Hétfőn több mint 5000 Samsung-dolgozó szüntette be a munkát a háromnaposnak tervezett sztrájk miatt, amely része a bérek és juttatások miatt régóta tartó harcnak. A lépés a júniusi egynapos munkabeszüntetést követte, amely az első ilyen akció volt a vállalatnál, amelyben évtizedekig nem működhetett szakszervezet. A szakszervezetnek több mint 30 000 tagja van, ami a vállalat teljes állományának több mint egyötöde.

Érinti-e a termelést?

Hivatkozás másolása

A Samsung szerdán az AFP-nek azt mondta, hogy a sztrájk nem befolyásolja a termelést. "A Samsung Electronics biztosítani fogja, hogy a gyártósorokon nem lesznek fennakadások" - mondta egy szóvivő az AFP-nek. "A vállalat továbbra is elkötelezett amellett, hogy jóhiszemű tárgyalásokat folytasson a szakszervezettel" – tették hozzá.

A szakszervezet szerint viszont "egyértelmű fennakadások vannak a termelésben", és hozzátette, hogy minél tovább tart a sztrájk, "annál jobban fog szenvedni a menedzsment". "Végül letérdelnek és tárgyalóasztalhoz ülnek. Bízunk a győzelemben" - tette hozzá közleményében.

A szakszervezet a Samsung vezetőségét hibáztatta a sztrájk "akadályozásáért" és azért is, hogy nem hajlandóak a párbeszédre. Több munkavállalót sürgetett a részvételre, beleértve "azokat is, akik még mindig hezitálnak" és nem csatlakoztak a sztrájkhoz. "A ti elszántságotokra van szükség céljaink és győzelmünk előmozdításához. Egyesítsük erőnket jogaink védelmében és egy jobb jövő megteremtése érdekében" – fordultak a dolgozókhoz.

50 évig nem volt szakszervezet

Hivatkozás másolása

A szakszervezet január óta tárgyalásokat folytat a vezetőséggel, de a két fél álláspontja nem közeledett egymáshoz. A munkavállalók elutasították az 5,1 százalékos béremelésre vonatkozó ajánlatot, a szakszervezet ezen felül korábban az éves szabadsággal és az átlátható teljesítményalapú bónuszokkal kapcsolatos követeléseket is megfogalmazott.

A sztrájk hatása "különböző tényezőktől függ, (például) a sztrájk időtartamától, és a termelésben tapasztalható fennakadásoktól" - mondta Neil Shah, a Counterpoint Research kutatási alelnöke az AFP-nek. Hozzátette, hogy az is fontos, "hogyan készült fel a Samsung vezetése a sztrájkra, és vannak-e gyors megoldásai a helyzetre".

A Samsung Electronicsnak közel 50 éven át sikerült elkerülnie, hogy alkalmazottai szakszervezetbe tömörüljenek - a kritikusok szerint néha kegyetlen taktikát alkalmazva -, miközben a világ legnagyobb okostelefon- és félvezetőgyártójává emelkedett. A vállalat 1987-ben elhunyt alapítója, Lee Byung-chul hajthatatlanul ellenezte a szakszervezeteket, mondván, hogy soha nem engedi meg a működésüket.

A Samsung Electronicsnál 2019-ben alakult meg az első, érdemi befolyással bíró szakszervezet. Nem sokkal később Lee Jae-yong, az alapító unokája és a Samsung Electronics jelenlegi elnöke 2020-ban véget vetett a cég szakszervezet-ellenes gyakorlatának. A Samsung munkaügyi politikája "nem felelt meg a változó idők követelményeinek" - mondta Lee.

Brutális pénzt hozott az AI-forradalom

Hivatkozás másolása

A cég a dél-koreai óriásvállalat, a Samsung Group zászlóshajója, amely messze a legnagyobb a szupergazdag dél-koreai családok által irányított konglomerátumok közül, amelyek Ázsia negyedik legnagyobb gazdaságában uralják az üzleti életet. A Samsung  Electronics a világ legnagyobb memóriachip-gyártója, és a csúcskategóriás chipek globális termelésének jelentős részét adja.

A Samsung nemrégiben több mint 15-szörös növekedést jósolt a második negyedévi működési nyereségében, köszönhetően a generatív mesterséges intelligencia iránti növekvő keresletnek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés