Hirdetés

Vigyázzon, mit olvas: Mesterséges intelligenciával íratják a kamu híreket

Morvay Péter portré Morvay Péter

Legalább félszáz oldalra gyártanak cikkeket chatbotok, és a tartalmak automatikusan, minden ellenőrzés nélkül kerülnek ki, gyakran hamis információkkal.

A mesterséges intelligencia (MI) által írt anyagok a legváltozatosabb témákban készülnek, többek között politikáról, egészségről, környezeti kérdésekről és a pénzügyekről is.

A kutatást az álhíreket és dezinformációkat leleplező NewsGuard végezte.

Azt akarták kideríteni, hogy mennyire elterjedt, hogy az MI ír cikkeket különféle témákban.

Egyre nehezebb megkülönböztetni az MI által írt cikkeket az átalgos hírektől
Egyre nehezebb megkülönböztetni az MI által írt cikkeket az átalgos hírektől NUS News

A vizsgálat eredménye meglepő lett: közel 50 olyan oldalt találtak, ahol magukat embernek kiadó chatbotok gyártottak tartalmakat, méghozzá nagy mennyiségben, hogy minél hamarabb bevételhez jussanak az oldalak üzemeltetői a hirdetésekből.

Némelyik több száz cikket gyárt naponta, és hamis narratívákat hirdetnek. 

Szinte az összes tartalmuknak egyhangú a nyelvezete, és ismétlődő kifejezésekből állnak, amelyek a mesterséges intelligenciára jellemző ismérvek” - állapította meg a NewsGuard egyik munkatársa.

Nemrég Kovács Zoltán is nagyon kiakadt a chatGPT Orbán dalszövege miatt.

A chatbotok tartalmait közzé tevő oldalak hét különböző nyelveken íródtak, és a legtöbb esetben semmilyen nyoma nem volt annak, hogy emberi felügyelet vagy irányítás mellett irkálnának a chatbotok.

Az oldalak olvasottsága és sikerrátája változó: például az egyik oldalon a chatbotok sztárok életrajzait írják meg és teszik közzé, és 124 ezer ember követi az oldalt Facebookon, más oldalaknak viszont egyelőre egyetlen olvasója sincs.

Ahogy arról beszámoltunk korábban, a legnagyobb német kiadó igazgatója szerint a jövőben már az MI veheti át az újságírók helyét, mert sokkal jobban tudja összesíteni az információkat, mint az emberek.

A hírek mögötti valós okoknak azonban majd továbbra is az embereknek kell utána járniuk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés