Hirdetés

Messi hazájában boldogok lennének a magyar inflációval

Morvay Péter portré Morvay Péter

Tovább gyorsult az infláció Argentínában, ami miatt egyre irreálisabbá válik a hétköznapi élet.

Az argentin lakosságnak a 113%-os éves gyorsuló infláció miatt naponta versenyt kell futniuk az aktuális legjobb árak megtalálásáért.

A gyors, akár napi többszöri áremelkedések gyakran nagy különbségeket hagynak az egyes boltok között, miközben a vásárlókat ritkán csalogatják kedvezményekkel – írja a Reuters tudósítása.

Az emberek a telefonjukon keresik az aktuális árakat, hogy megtalálják a környéken a legjobb ajánlatokat. De sietniük kell, mielőtt 

új árcédula kerül ki a polcra.

Az argentín infláció a világon a harmadik legmagasabb
Az argentín infláció a világon a harmadik legmagasabb BBC

A dél-amerikai ország ma közzétett inflációs jelentése 12% közeli havi inflációt jelzett, ami 1991 óta a legmagasabb szint. A világ legtöbb országában az éves infláció is jóval e szint alatt van.x

A dél-amerikai ország ma közzétett inflációs jelentése 12% közeli havi inflációt jelzett, ami 1991 óta a legmagasabb szint. A világ legtöbb országában az éves infláció is jóval e szint alatt van.

A gyors áremelkedés miatt a megélhetési költségek olyan mértékben megnövekedtek, és ennek következtében 

az emberek 40%-át szegénységbe süllyedt. 

Az októberi választások előtt jól érzékelhető a közvéleményben a hagyományos politikai elit elleni harag.

Az infláció mellett az argentin központi bank tartalékai is elfogytak, a gazdaságot pedig a legfontosabb ágazatnak számító mezőgazdaságot sújtó aszály sújtja. 

Az ország emellett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött 44 milliárd dolláros megállapodás megmentéséért küzd, és egy amerikai bírósági ítélet után 16 milliárd dolláros jogi számla elé néz, amely az YPF energiaipari vállalat egy évtizeddel ezelőtti állami felvásárlásával kapcsolatos.

„Egyes becslések szerint 180%-ra gyorsulhat, ezért rekordszintű inflációról beszélünk” 

- állítja Damián Di Pace buenos airesi gazdasági elemző, hozzátéve, hogy a régió más országaiban időközben mérséklődött az infláció.

„Míg a többi latin-amerikai országban egyszámjegyű az infláció, addig Argentínában már három számjegyű”.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az elszabadult pénzromlás egyedüli nyertesei az éttermek és a luxusfogyasztás.

A látszólagos ellentmondás oka, hogy az argentinok igyekeznek minél gyorsabban megszabadulni az értéktelenedő pénzüktől, ahogy Hofi Géza régi szlogenje mondta: „Romoljon nálad tovább!”

Akik tehetik – elsősorban a közép- és felsőbb osztályok tagjai – gyakrabban járnak étterembe, ami fellendítette az ágazatot.

A fellendülés azonban csak látszat, mert a tartalékok a középosztályban is fogytán vannak. A nagyobb beruházásokat – ingatlan vagy autóvásárlás, de akár egy nagyobb nyaralás – már nem engedhetik meg maguknak.

Pedig a kétezres évek elején - az 1998-2002 közötti nagy válság után - úgy tűnt, Argentína magára talál, de az elemzők szerint a Nemzetközi Valutalap beavatkozása az átmeneti fellendülés után csak mélyebb válságba taszította a latin-amerikai államot.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés