Hirdetés

A Meseország mindenkié szerkesztője szerint Izrael olyan, mint a náci Németország

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Egészen különös frontvonal nyílt az izraeli-Hamász háborúban: a Meseország mindenkié című, nagy vihart kavart kötet szerkesztőjének írásait azok Izrael-ellenessége miatt törölte az egyik magyarországi lapkiadó. 

Olvasóink közül sokan nyilván emlékeznek a Meseország mindenkié című, a Labrisz Leszbikus Egyesület által kiadott könyvre. Ezt a kötetet darálta le 2020-ban Dúró Dóra, amitől progresszív körökben elképesztő népszerűségre tett szert a könyv. 10 nyelvre lefordították, itthon pedig a sikerlisták élére került. A kötet szerkesztője, Nagy M. Boldizsár 2021. nyarán elhagyta Magyarországot, mert a gyermekvédelmi törvény elfogadása után állítása szerint nem érezte magát biztonságban. Költözéséből nemzetközi ügy lett, elsőként a Reuters számolt be róla.

Október 7-e átírt mindent

Hivatkozás másolása

Nagy M. Boldizsár túlzás nélkül a magyar progresszív értelmiség ikonja volt az elmúlt években. Lehet, hogy semmi nem ingatta volna meg ezt a pozícióját, ha a Hamász nem dönt úgy, hogy október 7-én brutális terrortámadást indít Izrael ellen. Mint arról a Naphire.hu rendszeresen beszámolt, több mint három hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. 

Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 250 túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában.

A háború kitörése után kiderült, hogy Nagy M. Boldizsár a lehető legfinomabban fogalmazva sem szereti Izraelt. Október 7-e óta olyan súlyos Izrael-ellenes tartalmakat oszt meg közösségi oldalán, hogy az a vele az elmúlt években szimpatizálók körében is feltűnést keltett. 

Történt, hogy az ismert IT-biztonsági szakértő és üzletember, Nemes Dániel, aki a Hamász október 7-i bestiális terrortámadása óta Izrael harcos támogatója lett a közösségi médiában, annyira rossz néven vette Nagy M. Boldizsár Izrael-ellenes kirohanásait és a Marquard Magyarország lapkiadó lapjaiban megjelent írásait, hogy levelet írt a kiadó vezetőjének, követelve Nagy M. írásainak törlését.

Nagy M. Boldizsár szerint Izrael = náci Németország

Hivatkozás másolása

Volt min megütközni: Nagy M. Boldizsár az Izrael elleni Hamász-terrortámadás estéjén „gyarmatosító siránkozásnak és propagandának” nevezte a támadást elítélő hangokat, majd néhány nappal később azokat is elítélte, akik szerint mindkét fél felelős a konfliktusért.

November 4-én Nagy M. egyenesen a náci Németországhoz hasonlította Izraelt, és éles kritikát fogalmazott meg azokkal a feminista barátaival szemben, akik október 7-e után úgy vélték, hogy úgymond rossz oldalra állt a gázai konfliktusban.

Nagy december elején Noah Schnapp-nak, a Stranger Thing színészének esett neki a Marquard Magyarország InStyle című kiadványának felületén és támogatta a vele szembeni bojkottot. Schnapp, aki tavaly januárban coming outolt melegként, „szexinek” nevezte a cionizmust, Nagy M. viszont „homonacionalistának” bélyegezte ezért. A cikket végül Nemes Dániel sürgetésére a kiadó eltávolította, de itt elérhető.

Levél a kiadónak

Hivatkozás másolása

Nemes Dániel néhány nappal ezelőtti posztjában „az egyik legdurvább nácinak” nevezte Nagyot, „akivel magyar nyelven találkozott”, és mint írja, „megdöbbenve tapasztalta”, hogy az egykori haladó példakép Izrael-tárgyú írásai megjelennek a Marquard Magyarország InStyle és Éva Magazin című kiadványaiban, és a cikkek online változatainak azonnali eltávolítását követelte a kiadó vezetőjétől

A törlésre végül sor is került. A Média1 érdeklődésére a kiadó a következő választ adta: 

„Az ÉVA és az InStyle online felületein 2023. végén megjelent három cikk Nagy M. Boldizsár tollából, amelyek a hollywoodi sztárok és a világpolitikai események viszonyáról szóltak a közösségi médiás posztok tükrében. A Marquard Group Hungary az olvasói levelet megkapva jogi véleményezést kért. Bár a jogi állásfoglalás nem látta szükségesnek, a Kiadó úgy döntött, hogy az írásokat eltávolítja a felületeiről. Az írások szakmailag kifogásolhatóak és sérthetnek egyes olvasókat. A print magazinokban az írások soha nem voltak olvashatóak és online formában sem lesznek többé elérhetőek. A Marquard Group Hungary elnézését kér mindenkitől, akiket a cikkek bármilyen módon sértettek. Semmilyen bántó szándék nem volt a Kiadó részéről. A szerző a kiadó egyik külsős munkatársa, személyes véleménye nem tükrözi a szerkesztőség álláspontját.”

„Ez végre számomra is megnyugtató. Örülök, hogy belátták, hogy ilyen "írásoknak" nincs helye egy patinás kiadó magazinjaiban. Részemről az ügy ezzel lezárult” – írta a törlést elérő IT-szakember-üzletember Facebook-oldalán. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés