Hirdetés

Libikóka: Ki nyer holnap?

 portré

Az ATV stábja Mráz Ágoston Sámuelt, Závecz Tibort és Pulai Andrást kérte az esélyek latolgatására és elemzésére, és azt is megkérdezték: mire lehet számítani a választások után.

# Pulai András (Publicus) szerint az eredmény megjósolhatatlan, 47-47 százalék… 

A Publicus választások előtti utolsó mérésének eredménye szerint tényleg fej-fej melletti a verseny, legalábbis a hazai listás szavazatok esetén, amit mértek. A felmérésük szerint az összes megkérdezett körében 27 százalék a bizonytalanok aránya, azonban körükben hét százalékpontnyi aktív bizonytalan az ellenzéket preferálja.

Ellenzéki győzelem esetében megvan a forgatókönyv a jogállamiság, az alkotmánymódosítás és az alkotmányos intézmények működésének a helyreállítására? – kérdezte az ATV. „Ezt relatíve könnyen meg lehet oldani”. “Megvannak a forgatókönyvek mindenre” - mondta Pulai András.

# Mráz Ágoston Sámuel (Nézőpont) szerint Orbán Viktor nem követett el hibákat, 34 év a politikában előny.

Szerinte a közvéleménykutatók között konszenzus van arról, hogy a Fidesz a választás esélyese, de ‒ ez a győzelem nem lesz kétharmados, jelentette ki. Arra, hogy miért nincs esély a negyedik kétharmadra, azt mondta: most az ellenzék közös listán és a 106 körzetben egy-az-egy-ellen jelöltekkel indul, a töredékszavazatok száma csökkent, nem ad ki annyi mandátumot, mint korábban. Mráz kiemelte, a háborús helyzetben az, hogy Orbán Viktor 34 éve van a politikában, előny. A választók válsághelyzetekben nem tapasztalatlan új jelöltbe vetik a bizalmukat. Amúgy sincs kormányváltó hangulata a társadalom többségének, inkább úgy látják, hogy összességében “inkább jó irányba” mennek a dolgok hazánkban.

Arra, hogy ezek szerint a kormányoldalon most nem kell attól félni, “nehogy megismétlődjön 2002” ( akkor 5 százalékos Fidesz-vezetést mértek a közvéleménykutatók ), azzal reagált: minden a részvételen múlik, a mért erőviszonyok csak akkor alakulhatnak ki reálisan, ha minden olyan Fidesz-szimpatizáns, aki részvételét biztosra ígéri, el is megy szavazni. 

# Závecz Tibor (Závecz Research) azt mondta: “Felmentő vagyok Márki-Zay Péterrel kapcsolatban".

 Závecz szerint egy nappal a választás előtt az a valószínűbb, hogy a Fidesz nyeri a választást. Arra ugyanakkor egyértelműen nemmel válaszolt, hogy a Fidesznek lesz-e negyedik kétharmada. Az utolsó, múlt heti mérésük szerint a teljes népességben 39-36 százalékos arányban vezet a Fidesz, a biztos szavazó pártválasztói körben 50-46 az arány és 600 ezer az aktív bizonytalan. De hozzátette, szélesebbé vált a politikai spektrum, élesebb a választóvonal, kérdés, hogy egy ilyen polarizált mezőnyben végül is „mi lesz a matek” vasárnap. Závecz szerint az idei évben olyan mérvű volt a pénzosztás, amilyenre korábban nem volt példa. Ha ennek egy részét az infláció el is viszi, de a 13. havi nyugdíj és az éves SZJA-visszatérítések kifizetésének az emléke még elég közel van, hogy erre a szavazófülkékben is emlékezzenek.

„Felmentő vagyok Márki-Zay Péterrel” - fogalmazott az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével kapcsolatban. Neki és az ellenzéknek egy rövid időtáv, lényegében egy fél év alatt kellett felépíteni a hat párttal az ellenzéki összefogást, míg a jobboldali térfélen “ez már egy évtizedes történet”.

Annak kapcsán, hogy mivel szembesül az új kormány, mik lesznek a legnagyobb kihívások, úgy válaszolt: „Van egy rossz közérzet”, Orbán Viktornak, ha győz, a költségvetés egyensúlyát meg kell teremtenie. Ha a választások után jön is EU-s forrás, abban Závecz Tibor egyáltalán nem biztos, hogy Brüsszel nagy pénzesővel jutalmazná az Orbán-kormányt. Választási győzelme esetén Orbán Viktornak olyan helyzettel kell szembesülnie, amilyen még nem volt a 2008-as gazdasági világválság idején sem.  

Az elemző beszélgetés itt nézhető és olvasható: atv.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés