Hirdetés

Meghökkentő dologra hívták fel a figyelmet Orbán Viktor „békemissziójával” kapcsolatban

Nap Híre portré Nap Híre

Békemisszió és frakcióalakítás az Európai Parlamentben – erről beszélt Nagy Attila Tibor a Nap Híre Elemző című podcastjában.

„Magyar Péter friss hús volt” – kezdte a beszélgetést Nagy Attila Tibor politológus, a Nap Híre YouTube-csatornáján sugárzott Elemző című podcastban, amelyben a Nap Híre főszerkesztőjével, Gavra Gáborral beszélgetett a választási kampányról, majd leginkább Orbán Viktor békemissziójáról, ami – hangzott el a beszélgetésben – a Tisza párt újonnan felkapott elnökéről visszaterelte a figyelmet a miniszterelnökre. Magyar Péter eredményéről annyit tett hozzá, hogy „erre egyetlen egy más magyar ellenzéki párt nem volt képes az elmúlt 14 évben” – idézte a beszélgetést a Mandiner.

Nagy Attila Tibor szerint „a miniszterelnök azért a kampány után különösen, főleg az utóbbi egy-két hétben, visszavette erőteljesen a kezdeményezést”. Szerinte egészen pontosan két eseménnyel: „az egyik vonalon ugye a frakcióalapítás, a Patrióták frakciójának a sikeres megalapítása volt”. Majd a másodikkal folytatta úgy, hogy „azért valljuk be, hogy ez sem mindennapi a magyar politikában, hogy a miniszterelnök egy héten belül képes Kijevbe, Moszkvába, Pekingbe, majd kisvártatva Washingtonba menni”.

„Ezt is mondjuk ki” – folytatta – „csattanós választ adott megint azokra a kritikákra, amelyek szerint a magyar miniszterelnök már elszigetelődött. Most már tényleg elszigetelődött. Most már hihetetlenül elszigetelődött!” „Persze ezzel nem tagadom”, mondta később Nagy Attila Tibor, „hogy a mainstream politikai erők és sajtó, média részéről ő egy elutasított személy a politikájával együtt”.

A Patriótákról úgy vélekedett az elemző: „Orbánnak volt egy olyan álma, még az EP választások előtt, hogy az úgynevezett szuverenista erőkből létrehozzon egy nagy, jobboldali frakciót a parlamentben”. Szerinte korábban „a Fidesz sehova nem tartozott”, sőt azt is elmondta, hogy „annyiban azért hűtenem kell a kedélyeket, hogy ez a Patrióták Európáért képviselőcsoport nem tartozik az Európai Parlament többségét alkotó erőkhöz”.

Szerinte „eddig a Néppárttal egyfajta koalíció része volt a Fidesz”… de „ez most nem lesz így”, tette hozzá.

Önmagában az egy elismerésre méltó teljesítmény, hogy több nagy fontosságú, világpolitikailag releváns vezetővel is képes néhány napon belül tárgyalni.

A békemissziós tárgyalásokra térve Nagy Attila Tibor úgy fogalmazott, hogy „aki Magyarország miniszterelnökeként képes néhány napon belül az ukrán államfővel, az orosz államfővel, a kínai államfővel – tehát egy szuperhatalom vezetőjével – tárgyalni, és hajlandók őt fogadni, az nem lehet egy komolytalan ember”.

Hozzátette azt is, hogy „a magyar választópolgárok jelentős része szeret felnézni a miniszterelnökére”, majd úgy folytatta: „hogyha azt látják, hogy Magyarország miniszterelnöke mégiscsak képes a világ legfontosabb vezetőinek akár csak egy részével leülni tárgyalni, az a politikusnak mégis csak van egy érdemi képessége és teljesítménye”.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés