Hirdetés

Meghalt II. Erzsébet királynő

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A brit uralkodó szeptember 8-án, 96 évesen vesztette életét - jelentette be a brit királyi család a hivatalos Twitter-oldalán csütörtök este. Mint írták, a királynő ma délután békésen hunyt el Balmoralban. 

Ahogy beszámoltunk róla, a Buckingham-palota csütörtökön közölte a világgal, hogy a királynőt orvosi felügyelet alá helyezték, miután orvosai aggasztónak találták az egészségi állapotát. Ezt követően a családtagjait is értesítették, akik egyből Balmoralba utaztak, hogy mellette legyenek.

A királynő halálánák pillanatától az elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó. A család hivatalos Twitter-oldalán közölték, hogy Károly és felesége, Kamilla ma este még a család nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyban maradnak, holnap utaznak vissza Londonba.

Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király legidősebb fia, azaz Vilmos cambridge-i herceg az új trónörökös. II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án - édesapja, VI. György király halála után - lépett az Egyesült Királyság trónjára, ahol 70 évig uralkodott. Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon - adta hírül az MTI.

    II. Erzsébet királynő élete

    Bővebben Bezárás

    II. Erzsébet (teljes születési nevén: Erzsébet Alexandra Mária; London, Egyesült Királyság, 1926. április 21. – 2022. szeptember 8.), 1952-től haláláig az Egyesült Királyság királynője és további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház feje volt.

    Erzsébet 1926-ban született York hercegének és hercegnéjének (a későbbi VI. György brit királynak és Erzsébet királynénak) elsőszülött gyermekeként. Édesapja 1936-ban lépett a trónra, fivére, VIII. Eduárd király lemondását követően. Közfeladatok ellátására és első hivatalos szerepléseire a második világháború alatt került sor. 1947-ben ment férjhez Philip Mountbatten, egykori görög és dán királyi herceghez, akivel házasságuk 73 évig tartott, Fülöp 2021-ben bekövetkezett haláláig. Kapcsolatukból négy gyermek született: a trónörökös Károly walesi herceg, valamint Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

    Amikor édesapja 1952 februárjában meghalt, az akkor 25 éves Erzsébet 7 nemzetközösségi ország királynője lett: Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Pakisztán és Ceylon, valamint a Nemzetközösség feje. Alkotmányos uralkodóként beiktatása óta országa olyan jelentős politikai változásokat élt át, mint az Észak-írországi konfliktus, az Európai Közösségekhez való csatlakozás vagy éppen az Európai Unióból való kilépés. Címeinek száma folyamatosan változott az idők során, ahogyan birodalmának országai köztársasággá váltak.

    Erzsébet 2022-ben bekövetkezett halála előtt a a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó volt a világon, egyúttal az Egyesült Királyság történelmének leghosszabb ideje hatalmon lévő monarchája. Erzsébet uralkodása alatt a brit királyi család számos válságot élt át, ám a monarchia intézményének támogatottsága és személyes népszerűsége folyamatosan magas tudott maradni.

    Forrás: wikipedia.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés