Hirdetés

Gyászolnak a magyar újságírók, meghalt dr. Révész Anna

Nap Híre portré Nap Híre

1978 óta volt a MÚOSZ tagja, férje közölte a megrázó hírt.

Elhunyt dr. Révész (Várkonyi) Anna – tudatta a Magyar Újságírók Országos Szövetségével férje, Révész Tamás fotóművész a Media1 szerint.   

"Fájó szívvel tudatjuk, hogy a nagyon szeretett feleség, anyuka, nővér és nagymama, dr. Révész (Várkonyi) Anna 2023. december 30-án elhagyta ezt a földi világot. Gyászolja szerető családja: férje, Tamás és gyermekei, Judit és András, menye, Sandra, veje, Ikhlaq és unokái, Joel, Noah és Sara"

- írta a férj. 

Dr. Révész (Várkonyi) Anna 1946. december 18-án született Budapesten. Édesapját, Bozzai Lászlót, kétéves korában elvesztette. Édesanyja, Gombos Márta később újra megházasodott – nevelőapja, Várkonyi Géza örökbe fogadta, és két öccsével, Várkonyi Mátyással és Várkonyi Péterrel együtt nőtt fel a Nyáry Pál utcában, Budapesten.

A budapesti Petrik Lajos Vegyipari Technikumban érettségizett. A Műegyetemen vegyészmérnöki diplomát szerzett (1970), majd környezet-gazdaságtanból doktorált (1996). 1970-től a Magyar Tudományos Akadémia Mikrobiológiai Intézetében végzett kutatómunkát. 1978-tól 1989-ig a Búvár című környezetvédelmi magazin szerkesztője volt.

A Duna Kör környezetvédelmi szervezet egyik alapító tagja volt (1984). Környezetvédelmi konferenciákon delegátusként vett részt 1979 és 1982 között, és évtizedeken át környezetvédelmi témakörben publikált újságcikkeket (Búvár, Delta, Impulzus, New Hungarian Quarterly, People and the Planet, Élet és Tudomány, Élet és Irodalom, HVG).

1996-ban családjával kivándorolt az Egyesült Államokba, és 2015-ig ingázott a két kontinens között. 1998-ban az ENSZ-ben kutatta a fenntartható fejlődés témáját. A bostoni Harvard Körben Álom és valóság címmel tartott előadást a környezetvédelemről.

"Ugyan korát meghaladó munkát végzett a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés témakörökben, élete utolsó időszakában már elvesztette a reményt. Családja, barátai és kollégái nagy tudásúnak, modern gondolkodásúnak, szerénynek, őszintének, türelmesnek, együttérzőnek és odafigyelőnek ismerték. Nagyon szeretett – és remekül tudott – főzni. Összetartotta a családot, és gyakran látott vendégül otthonunkban a világ különböző pontjairól érkezett barátokat, kollégákat. Szabadidejében szeretett olvasni és színházba járni"

- áll a közleményben.

Dr. Révész (Várkonyi) Anna 1978 óta volt a MÚOSZ tagja.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés