Hirdetés

Megdöbbentő nyilatkozat Győrfi Páltól Gálvölgyi-ügyben

Garai Kitti portré Garai Kitti

Mint azt a Naphire.hu is megírta, múlt szerdán kórházba került Gálvölgyi János színművész, miután légzési nehézségekre panaszkodott otthonában. Azonban végül a lányai vitték a kórházba, mert a mentő 50 perc alatt sem ért ki a színészhez.

Arról is írtunk, hogy Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője közölte, hogy befejezték a belső vizsgálatot és azt állapították meg, hogy hibásan mérlegelt a mentésirányító

Gálvölgyi János túl van az életveszélyen
Gálvölgyi János túl van az életveszélyen

A szóvivő a Konkrétan Rónai Egonnal című műsorban azt mondta, az ügyben egy részletes vizsgálat zajlott, ami tartalmazta az összes hanganyag visszahallgatását. Ismertette, hogy évek óta elektronikus adatrögzítés történik a mentőszolgálatnál, így pontosan látják az időadatokat és azt is, hogy mikor milyen intézkedés történik. „Van egy vizsgálati eredmény, ami alátámasztotta azt, amit én is gondoltam az első pillanattól kezdve, hogy itt valószínűleg egy mentésirányítói hibás döntése áll a háttérben” – mondta Győrfi Pál Rónai Egonnak. 

Hány érintett van?

Hivatkozás másolása

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége az esettel kapcsolatban közölte, hogy ők úgy tudják, négy mentésirányító érintett az ügyben. Győrfi Pál elmondta: a vizsgálat ebből a szempontból még nem zárult le, hiszen több hívást is kaptak aznap a helyszínről. Hozzátette: ebben a szakaszban annak a szempontjából vizsgálták a helyzetet, aki felvette először a telefont és a tünetek alapján a P2-es sürgősségi szintre sorolta az esetet, ami azt jelenti, hogy nincs közvetlen életveszély. 

„Felül lehet ezt bírálni egy újabb hívásnál, ha elhangzanak újabb információk, de az első hívás és ennek a minősítése határozta meg az összes további lépést” – hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy egyáltalán nem megengedett, hogy a mentésirányító lecsapja a telefont. „Ez egy szakma, itt nem magánemberként van jelen a mentésirányító” – jelentette ki. 

Biztos, hogy történtek hibák

Hivatkozás másolása

Itt kommunikációs hibák biztosan történtek. Bebizonyosodott, hogy a beteg tényleg közvetlen életveszélyben volt a beteg. A mentésirányítónak az információk alapján képet kell alkotni az esetről, és ennek megfelelő intézkedést kell hozni. A tünetek között elhangzott, hogy a beteg nehezen kap levegőt, ez önmagában egy életveszélyre utaló körülmény – magyarázta Győrfi. „Mindig a rosszabbat kell feltételeznünk, a beteg javára kell dönteni” – emelte ki. 

Győrfi Pál őszintén beszélt arról is, hogy nem hívták fel a családot az eset után. Mint mondta, olyan hisztérikus légkör alakult ki az eset körül, hogy másnap vállalt egy rádiós beszélgetést, ahol elmondta, őszintén sajnálják a történteket. Felidézte, hogy beszélt ott akkor arról is, hogy mindent megtesznek azért, hogy kivizsgálják az esetet, hogy másokkal ne forduljon ilyesmi elő. Elmondta azt is, hogy együttéreznek a családdal, és hogy ő maga és a többi mentős is nagyon kedveli a színészt, így ez az eset „nekik is ugyanúgy fáj.” 

Győrfi Pál elismerte, hogy történtek hibák
Győrfi Pál elismerte, hogy történtek hibák

Fel kellett volna-e hívni a családot?

Hivatkozás másolása

Arra a kérdésre, hogy kommunikációs vezetőként nem lett volna érdemes felhívni a családot másnap, a szóvivő azt felelte. „Akkor kér az ember bocsánatot, ha már tudja, hogy hibás valamiben. Még mindig nem fekete-fehér ennek a hibának a súlya” – mondta. 

Kérdésre válaszolva elmondta: eddig nem hívta fel sem ő, sem más az OMSZ-től a Gálvölgyi családot, de ő maga nyilvánosan kifejezte sajnálkozását a történtek miatt, és a Konkrétan-ban megismételte: bocsánatot kér a családtól. Hozzátette: lehet, hogy fel kellett volna hívni a családot, de nekik ebben az extrém helyzetben a legjobb megoldást kellett megtalálni. 

A teljes beszélgetést az ATV Magyarország YouTube-csatornáján tudják meghallgatni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés