Hirdetés

Egyre nagyobb a gond? Sokkoló értékelést kapott a magyar jogállamiság

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A World Justice Project (WJP) ismét megvizsgálta egyes országok jogállamiságát, és Magarország csúnyán leszerepelt. Két évvel ezelőtt hazánk még a 60. helyen szerepelt, idén azonban nagyon visszacsúszott, és Magyarország a 73. helyre került, így még Panama is megelőzött minket, amely két éve három hellyel mögöttünk állt.

Az európai kontinens országait nézve csak Szerbia (83.), Albánia (87.), Belarusz (99.), Oroszország (107.) és Törökország (116.) szerepel rosszabb helyen - írja az Index. A legerősebb jogállam idén Dánia lett, míg a legrosszabb helyezést Venezuela, Kambodzsa és Afganisztán érte el.

Jó hír, hogy Magyarország egy kategóriában (rend és biztonság) kiemelkedően teljesített, itt a 12. helyen végeztünk. Rossz hír azonban, hogy a többi mutatóban viszont rendre a középmezőnybe vagy annál is rosszabb helyekre kerültünk.

A legrosszabbul abban teljesítettünk, hogy a kormányzatot mennyire tartják féken a törvényi szabályozások, azaz hogy mennyire működik a demokráciát védő fékek és ellensúlyok rendszere. E tekintetben Magyarország a 140 országból a 121. helyre került, ahol többségében diktatórikus országok szerepelnek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés