Hirdetés

Brutális vihart kapunk ma a nyakunkba, 5 centis jéggel, széllel és felhőszakadással

Nap Híre portré Nap Híre

Nappal még tűrnünk kell a nagy hőséget, aztán késő délután, az esti órákban ideér az ítéletidő és egy szupercella vet véget a hőségnek.

Nem kegyelmez ma nekünk az időjárás. Napközben fátyolfellhők mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, azonban ezzel együtt is sok napsütésre van kilátás. Nappal kevés helyen, késő délutántól, estétől azonban már lehet számítani záporokra, zivatarokra. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében azt írta, heves zivatar is előfordulhat felhőszakadással, jégesővel, erősen viharos széllökéssel. Megélénkül a délies szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 30, 37 fok között, az északkeleti megyékben kevéssel 30 fok alatt valószínű.

Kiadták a riasztást: zivatarveszély miatt több vármegyében is másodfokú figyelmeztetés van érvényben

Hivatkozás másolása

A veszélyjelzésben azt írták, szerda hajnaltól, reggeltől az ország keleti felén előfordulhat már dörgés, villámlás, de az érdemi események a nap második felében várhatók. Ekkor egy nyugat felől érkező hidegfronton, illetve annak előterében délután már kipattanhatnak zivatarok, amelyek lokálisan heves jelenségeket produkálhatnak, majd várhatóan estétől egy zivatarrendszer környezetében akár kiterjedtebben is számítani lehet heves kísérőjelenségekre.

Nyolc vármegyére másodfokú riasztást adtak ki zivatarok miatt
Nyolc vármegyére másodfokú riasztást adtak ki zivatarok miatt

Késő estére a zivatarok fokozatosan a keleti országrészre is átterjedhetnek. A legintenzívebb cellákat nagy méretű (2-4, de akár 5+ cm átmérőjű) jégeső, szélvihar (80-100 km/h, de akár 100+ km/h), illetve felhőszakadás (~20-40 mm-t meghaladó csapadékmennyiség) kísérheti, legnagyobb valószínűséggel az ország északi felén.

A felhőszakadás miatt is figyelmeztetés van érvényben
A felhőszakadás miatt is figyelmeztetés van érvényben

Ahogy azt fentebb írtuk is: napközben sok napsütésre és hőségre számíthatunk, ezért magas hőmérséklet miatt is van érvényben figyelmeztetés.

Napközben a hőséget is el kell viselnünk
Napközben a hőséget is el kell viselnünk
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés