Hirdetés

A tudósok elképedtek: minden Mars-mintában találtak szerves molekulákat

Morvay Péter portré Morvay Péter

A szerves anyagokat azonban nemcsak biológiai, hanem geológiai folyamatok is előállíthatják. A végső szót egy földi vizsgálat tudná kimondani.

Mint arról a space.com beszámolt, a NASA Perseverance marsjárója több, különböző szerves molekulát talált egy marsi kráterben.

Az űrkutatási portál emlékeztet rá, hogy a szerves vegyületek olyan szénből álló molekulák, amelyek gyakran tartalmaznak más elemeket is, például hidrogént, oxigént, nitrogént, foszfort és ként. 

Korábban a tudósok már többféle marsi eredetű szerves molekulát is kimutattak kozmikus becsapódások által a Marsról származó meteoritokban, amelyek a Földön landoltak, valamint a vörös bolygó Gale-kráterében, amelyet a NASA Curiosity rovere 2012 óta kutat.

„Ezek a minták izgalmas nyomot jelentenek az asztrobiológusok számára, 

mivel gyakran az élet építőköveinek gondolják őket” - mondta a space.com-nak a tanulmány vezető szerzője, Sunanda Sharma, a pasadenai California Institute of Technology csillagásza.

Mindez nem jelenti automatikusan azt, hogy élet nyomait találták a Marson.

Földi laboratóriumban lehetne eldönteni, élet nyomait találták-e a Marson?
Földi laboratóriumban lehetne eldönteni, élet nyomait találták-e a Marson? NASA

„Fontos azonban hozzátenni, hogy az élethez nem köthető folyamatok is létrehozhatják őket” – hangsúlyozta Sharma. „Csillagászként és asztrobiológusként nagyon óvatosak vagyunk

előbb ki kell zárni minden más, nem biológiai lehetőséget”.

Az új tanulmányban a kutatók a Perseverance adatait elemezték. A marsjáró 2021 februárjában landolt a Jezero-kráterben, egy ősi tómedence helyén, amelyet 

már korábban is úgy tekintettek, mint az élet lehetséges helyszínét. 

A Perseverance műszerei képesek porszemcsékből is azonosítani szerves vegyületeket, és a tudósok meglepetésére valamennyi megvizsgált minta tartalmazott ilyeneket. 

Ez „arra a lehetőségre utalnak, hogy az élet építőkövei hosszú ideig jelen lehettek a Mars felszínén, több helyen is” – mondta Sharma.

A tudósok most azon dolgoznak, hogy földi laboratóriumban azonosíthassák a szerves molekulákat.

„Ahhoz, hogy megerősítsük a szerves anyagok jelenlétét és azok konkrét típusait, a mintákat vissza kellene küldeni a Földre” - mondta Sharma.

„Ez a célunk.”

Ez azonban nem csak logisztikai nehézséggel jár. Mint arról beszámoltunk, a NASA felkészült arra a vészhelyzetre, hogy a Mars-minták földön ismeretlen vírust hozhatnak magukkal. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés