Hirdetés

Már a telefonján lehet a vírus, ami az összes pénzétől megfoszthatja

Nap Híre portré Nap Híre

Az új, veszélyes vírus a bankszámlát célozza meg. 

Nemrég a Naphire.hu is beszámolt arról, hogy figyelmeztetést adott ki a Nemzeti Védelmi Szolgálat arról, hogy a bankszámlák, illetve bankkártya-adatok megszerzésére specializálódott csalók újabb módszerrel próbálkoznak: magukat a rendőrség munkatársainak kiadva tévesztik meg a gyanútlan áldozatokat.

Most különösen rafinált androidos kártevőről számolt be a Promon biztonsági cég, a malware célját az áldozatok bankszámláinak kiürítése jelenti. A FjordPhantom eddig ázsiai országokban lévő mobilozókat célzott, megerősítetten Indonéziában, Malajziában, Szingapúrban, Thaiföldön, és Vietnámban szedte az áldozatait, egy thaiföldinek átszámítva olyan 100 millió forintnyi kárt okozott - írja az Origo

A portál szerint a támadás egy átveréssel kezdődik, az elkövetők e-mailben, SMS-ben, chaten próbálják rávenni az általuk „támogatott" bankok ügyfeleit, hogy telepítsék a FjordPhantomot a mobiljukra úgy, hogy a bankjuk frissített mobilappjának hazudják azt. A letöltött malware teljesen ugyanúgy néz ki, mint az adott bank hivatalos mobilappja, ami látszólag ugyanúgy is működik, azonban a kártevő ténylegesen egy virtualizált környezetben futtatja azt.

A kártevők totálisan átveszik a hatalmat a valódi banki app felett, így hozzáférve az összes mentett adathoz. Ráadásul az alkalmazás első indításakor egy magát a bank ügyfélszolgálatosának mondó személy segít az ügyfélnek „beállítani" az új mobilbanki appját. Ennek során olyan tevékenységeket kér tőle, amelyekkel a későbbiekben a bűnözők ténylegesen hozzá tudnak férni a bankszámlájához.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés