Hirdetés

Ezek Magyarország halálútjai - itt van minden, amit a hazai balesetekről tudni lehet

Nap Híre portré Nap Híre

Jó hír, hogy tapasztalni némi csökkentést, de így sem túl jó a helyzet.

A Pénzcentrum a KSH-számokra is hivatkozva arról készített összeállítást, hogy a magyarországi közutakon merre hány halálos baleset történt. Ezek alapján általánosságban igaz, hogy a 2023-as év negyedik negyedévében a közúti közlekedési balesetek száma 4,5 százalékkal növekedett, míg a balesetek során megsérült vagy életüket vesztett személyek száma 2,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. 

Ebben az időszakban 3749 baleset történt, amelyek során 5003 személy sérült meg, ebből 145 halálos kimenetelű volt. De az ittas vezetők által okozott balesetek száma 13 százalékkal csökkent.

Az év folyamán összesen 14 452 baleset regisztráltak, ami 2 százalékkal kevesebb, mint a 2022-es évben volt, és a balesetek következtében elhunyt vagy megsérült személyek száma is 4,3 százalékkal csökkent.

A negyedévben a balesetek 93 százalékáért a járművezetők voltak felelősek, a leggyakoribb okok a sebesség nem megfelelő alkalmazása (30 százalék), az elsőbbség meg nem adása (29 százalék) és a szabálytalan irányváltás (24 százalék).

Az autópályákon 12 százalékkal kevesebb baleset történt, összesen 114, ebből 6 volt halálos. A legtöbb baleset az M1-esen, a legkevesebb az M7-esen történt.

Budapesten 755 balesetet regisztráltak, Pest vármegyében a legtöbb (410), míg Nógrád vármegyében a legkevesebb (66). Az ezer kilométerre jutó balesetek száma is a fővárosban volt a legmagasabb (142).

Ezt követi Komárom-Esztergom 24 esettel, majd Győr-Moson-Sopron 21 darabbal. A legkevesebb baleset 1000 kilométeren Somogy megyében volt, mindössze 8 darab.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés